Wat is spiritualiteit? Glazen bollen, wierook? Een vraag die ik van de week kreeg en waar ik even bij moest glimlachen. Uit deze vraag begreep ik wat een divers beeld er heerst over spiritualiteit. Het valt mij op dat veel mensen spiritualiteit nog steeds zien als iets religieus of iets buiten zichzelf en dit is het absoluut niet. Althans niet in mijn beleving.

Mm, laat ik het jou op mijn manier uitleggen. Hoe het voor mij werkt. Allereerst heb je om een spiritueel leven te leiden, geen geitenwollen sokken of teenslippers nodig. Zelf loop ik namelijk geregeld op mijn hoge hakken. Je hoeft geen geloof aan te hangen en er geen kerk, moskee of synagoge voor op te zoeken. Het mag wel, maar het is geen must.

Ook op dit gebied kan ik je vertellen dat ik geen enkel geloof aanhang. Ik respecteer iedereen zijn keuze, maar in de eerste plaats mijn eigen keuze en hier sta ik 100% achter in al mijn nuchterheid. 

Je hoeft niet je tipi-tent in

Wat ook niet nodig is, is nachtenlang buiten in het bos in een tipi-tent zitten. Nee, jij mag gewoon lekker thuis op je eigen bank blijven. Dat valt alweer mee toch? De wierook kun je in de winkel laten, tenzij je het lekker vindt ruiken. Je mag voor mijn part jezelf tegoed doen aan het rijkelijke aanbod van geuren als dit jou helpt met jezelf te ontspannen. Ik vind het namelijk soms wel lekker, maar dat is een geurkaasje ook.

Overigens is alles oké om jouw spiritualiteit te bevorderen, zolang jij je er goed bij voelt en er anderen op geen enkele manier kwaad mee doet of bewust benadeelt.  

Wat heb je dan wel nodig om spiritualiteit te ontwikkelen? 

Wat je wel nodig hebt is uiteraard jezelf en het uitgangspunt en de wetenschap dat jij net als iedereen een deel bent van een groter geheel, van het universum. Van de energie in en om ons heen waar iedereen, niemand uitgezonderd, uit bestaat en mee verbonden is. Of je dit nu leuk of niet leuk vindt: dit is nu eenmaal zo.

Daarnaast is je inzet, je hersenen en het gebruik ervan, heel nuttig om jezelf geestelijke te ontwikkelen. Je hebt die ‘grijze massa’ vol mogelijkheden dus heel hard nodig. Door je hersenen te gebruiken kom je erachter hoe jij in het leven staat. Wat voor jou werkt en wat niet werkt. Je leert zien waar jouw belemmerende gedachten en patronen je blokkeren en je leert gebruik te maken van je innerlijke kracht.

Geen pleister, maar echte heling

Altijd wel handig denk ik, wanneer je je van dingen bewust leert worden en tevens van je eigen inbreng. Dit al helemaal wanneer je leven tijdelijk op zijn gat ligt en je even niet meer weet hoe je nu verder moet. 

Uiteindelijk wil je niet alleen een pleister op de ‘wond’, maar wil je ook graag weten waarom sommige situaties zich keer op keer in jouw leven schijnen te herhalen. Dit zodat je echt kunt helen, zowel op geestelijk als op lichamelijk vlak. Deze twee werken namelijk samen en zijn onlosmakend met elkaar verbonden.

Burn-out

Spiritualiteit is niets meer of minder dan bewust in het leven staan. Met je koppie en vooral met aandacht in het NU leren leven. Niet in het verleden of alvast in de toekomst. De eerste kan je niets meer geven en de tweede staat niet vast, dus blijft het NU over.

In een tijd waarin zoveel mensen in een burn-out terechtkomen, zichzelf verliezen en het gewoon soms niet meer weten, is bewust aan jezelf werken een goede en zeer verstandige oplossing. Zo neem je namelijk zelf de verantwoordelijkheid om te werken aan je gezondheid van lichaam en geest.

Ontwikkeling als uniek mens

Spiritualiteit is dus jouw ontwikkeling als uniek mens. Vragen zoals: wat is mijn missie hier op aarde, hoe zit het met de liefde, connecties en werk in mijn leven? Hoe kan ik mijn volledige potentie bereiken en mijn leven inrichten zoals specifiek voor mij is bedoeld?

Wat vertellen sommige angsten en kwalen mij? Waarom zijn sommige mensen in mijn leven en vinden er bepaalde situaties en gebeurtenissen plaats? Hoe meer jij als mens je spirituele groei aan wilt gaan, des te meer zul je antwoorden krijgen die jou helpen om een optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid te ontwikkelen. 

Spiritualiteit is ook leren je ‘grenzen’ te ontdekken, deze aan te kunnen geven en te activeren. Je werkt aan je zelfrespect, aan je doelen en wensen en leert vooral blij te zijn met wie jij bent. Nog een belangrijke: uiteraard 100% de regie over jouw leven in handen nemen. Toch wel handig wanneer je niet wilt dat anderen de baas spelen over jouw leven, je buiten spel zetten en vervolgens over je heen walsen.

Niet op je bibs blijven zitten

Spiritualiteit is niet op je bibs blijven zitten, maar jezelf ontdekken. Hier hoef je geen glazen bol voor te hebben, geen pendel, yogamatje of een goeroe. Ook heb je geen waarzegger ( die ik persoonlijk ten zeerste afraad ) nodig. Wil je dit wel, dan zeg ik:” Leef jezelf uit.” Het hoeft echter allemaal niet. Het is maar wat je prefereert.

Nee, spiritueel ontwikkelen is bewust aan jezelf werken, met je eigen hersenen en niet die van een ander. Het is jouw persoonlijke route in het leven bepalen en anderen niet langer verantwoordelijk stellen voor jouw geluk. “Ben ik hier snel mee klaar?”

Nou, het is een ontwikkeling, een beweging en zoals je weet is alles altijd in beweging. Jouw ontwikkeling dus ook. Tot op het moment dat jij je laatste adem uitblaast blijf jij je dus ontwikkelen, bewust of onbewust. Je staat nooit stil, al zou je dit van sommige mensen soms wel denken. Dit is echter maar een gedachte en niet alle gedachtes zijn de waarheid.

Gebruik je hersenen

Je hebt zoveel kansen op een dag om de beste versie van jezelf te ontdekken. Dit is echt een mooi gegeven mag ik wel zeggen. Nogmaals: hier heb je je hersenen voor nodig en mijn inziens is hier niets zweverigs aan. Ik sta nog steeds met twee benen op deze aardbol en ben mij volkomen bewust van wie ik ben en waar ik heen wil. Hiervoor kijk ik niet in mijn glazen bol en leg ik geen kaartjes, whaha! 

Oké, werken met je hersenen is je dus afvragen waarom je bepaalde gedachten en gedragingen hebt, waar ze vandaan komen en of ze je wel of niet verder helpen. Het is je angsten en onzekerheden in de ogen durven kijken en dan heel hard “BOE” roepen. Waar je naar gaat kijken, is wie je nu echt bent zonder alle onnodige aangeleerde rotzooi.

Soms ben je ook gewoon een ‘pain in the butt’

Soms ben je een heel aardig mens en soms ben je misschien werkelijk een ‘pain in the butt’. Weet dat het er allemaal mag zijn en dat dit volkomen gezond is. Zo leer jij jezelf kennen en accepteren voor de unieke mens die jij bent en ontwikkel je tevens je groei en bloei.

Je gaat als het ware jouw ‘uitje pellen’ totdat je bij je ware kern komt. Dan houdt het janken en boos zijn op en mag jij je steeds gezonder en energieker gaan voelen. Jij krijgt door je spiritueel te ontwikkelen de kans om antwoorden te krijgen. Hierdoor kan jij ook een leven leiden waar je echt blij mee kunt zijn.

Wanneer jij gelukkig en gezond bent, maak je anderen moeiteloos blij met alleen maar jouw aanwezigheid. Het kost je geen energie, je ‘steelt’ geen energie en je leeft je leven met een glimlach op je gezicht. Hoe mooi kan het leven zijn.

De meest recente versie

De meest recente versie van jou komt dan naar boven. Het is net als thuiskomen, een update, waardoor je je lekker ontspannen gaat voelen en goed in je vel komt te zitten. Het is thuiskomen in je eigen flow en genieten van het leven zoals eigenlijk is bedoeld. Zo connect je ook veel beter met de wereld om je heen en ontstaan er zoveel mooie vebindingen.

Nogmaals: jij mag zelf beslissen hoe en wanneer jij je spiritueel wenst te ontwikkelen. Mocht je toch een yogamatje willen hebben om tot stilte in je hoofd te komen: be my quest, al ga je in een iglo zitten. Misschien wel een beetje fris denk ik… Doe in ieder geval dat wat jij prettig vindt om de beste versie van jezelf te ontdekken, maar maak het jezelf niet te moeilijk.

Gebruik je ‘gereedschap’

Zoals ik altijd al schrijf en vertel: Je hebt een gereedschapskist vol met gereedschap en jij mag bepalen wat je ermee wilt doen. Jezelf ontwikkelen op spiritueel gebied is compleet poep hebben aan al het voorgeschreven en uitgekauwde sociale wenselijk gedrag. Het is de keuze maken om je eigen unieke pad te ontdekken. Op een gezonde manier kritisch zijn en oude troep die niet meer bruikbaar is los te laten en je eigen pad te volgen.

Hierin blijf je overigens wel respectvol, eerlijk en oprecht naar jezelf en anderen. Je benadeelt of doet niemand bewust pijn, ook jezelf niet. Dit zijn de spelregels en verder mag je gewoon in je rode lange jurk lopen, in je spijkerbroek met afgeknipte pijpen of in je minirok.  Niets moet, alles mag. 

Jij bent een deel van het grotere geheel

Maar goed, wanneer je dus beseft dat jij een deel bent van het grotere geheel, van het universum, dan kun je putten uit een onmetelijke bron van constante energie en gedeelde kennis. Een energie die jij op een voor jou passende manier kunt inzetten. Je hebt namelijk een vrije wil en deze zal altijd van jou blijven. 

Als coach bied ik meerdere vormen van coaching aan, dus ook spirituele coaching. Dit omdat ik zolang als ik mij kan herinneren al spiritueel leef en werk en weet wat spiritualiteit de mens kan brengen.Wat het mij heeft gebracht? Heel veel moois en goeds.

Met jouw goedkeuren

Ben je van plan om een coachingstraject te gaan inzetten, dan behoort spirituele begeleiding tot de mogelijkheid. Ook hier geldt weer: alles mag, niets moet.

Als coach blijf ik altijd met twee benen op de grond staan, maar zet ik mijn connectie met de energie en de kennis wel in om jou te voorzien van tips en tools waar je wat aan hebt. Ik zal het ook niet nalaten om je te confronteren en uit te dagen. Dit overigens alleen met jouw goedkeuren en met het uitgangspunt dat jouw wensen en doelen voor mij op de eerste plaats staan. 

Goed, genoeg over spiritualiteit en ik hoop dat ik jou heb kunnen voorzien van informatie. Geen gekke dingen, gewoon in dit leven, zonder glazen bol of wierook. What ever makes you happy!

Met warme groet en op hoge hakken,

Grace Louise,

Life coach met een spiritueel tintje.

Met dank voor mijn blogfoto:  Дмитрий Шаповалов from Pixabay 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *