“Mijn leven? It sucks, wat doe ik hier eigenlijk?”

Een toepasselijke titel voor het onderwerp in dit artikel: crisis. Wat ik namelijk merk, is dat veel mensen om mij heen steeds meer hun sparkeltje voor het leven dreigen te verliezen. Dit terwijl het leven zo mooi kan zijn. Steeds meer mensen, vooral de doelgroep in de leeftijd van 25 tot 35 jaar, zijn zichzelf soms gewoon kwijt.

Alles moet perfect zijn en de druk in de ketel van het leven stijgt steeds verder omhoog. Niet alleen voor kinderen en volwassenen, maar ook voor ouders. Wat we tegenwoordig van elkaar vragen, gaat soms alle grenzen te boven. Helaas werken we er allemaal aan mee en houden we het perfect moeten zijn in stand. We geven bijna slaafs gehoor aan de vraag van de geconditioneerde maatschappij. Als een stel schapen volgen we gehypnotiseerd de gekte op weg naar de slachtbank.

Mijn leven en wat men van mij verlangt

Het valt niet te ontkennen dat we in een maatschappij leven waar vele veranderingen plaatsvinden. Alles ontwikkelt zich sneller dan het tempo waarin ons brein zich kan aanpassen, laat staan dat het dit allemaal kan bevatten. Wat er nodig is, is een bewustwording van dit feit. Gelukkig komt deze bewustwording steeds meer in beweging. Helaas heeft dit een prijskaartje wat we terugzien in het aantal jongvolwassenen en volwassenen die in een crisis belanden.

“Mijn leven really sucks”, zijn woorden die wellicht bij meer mensen in het bolletje meedraaien, maar die men niet hardop durft te zeggen. Er is zoveel druk van buitenaf over hoe je leven er volgens anderen uit zou moeten zien. Een duur huis, twee auto’s, 2.1 kinderen die heel erg getalenteerd zijn en een goed uitziende partner. Oh ja, niet te vergeten een goede financiële status en een doos vol diploma’s en oorkondes waarmee je indruk kunt maken op anderen. Dan nog een berg ‘belangrijke’ vrienden die allemaal al reuze ‘succesvol’ zijn en in het bezit zijn van een goddelijk afgetraind lijf.

Social media

Ook lijkt het van levensbelang, dat je weet ik niet hoeveel fans en likes op je Facebook, Instagram of LinkedIn account hebt. Wee je gebeente wanneer iemand je niet liked of erger zelfs, on-liked als ik dit goed zeg. Bye bye zelfvertrouwen en ‘succes’. Dit alles heeft trouwens ook zijn weerslag op de jongere garde van 15 tot 25 jaar. Met de paplepel krijgen ze van alles naar binnen gegoten. Uit ervaring kan ik je vertellen dat veel kinderen al op jonge leeftijd depressieve gevoelens ervaren. Het verontrust mij om te zien wat er allemaal gebeurt.

Yep, het nastreven van dit plaatje zoals de wereld deze je voorspiegelt, kan jou in een crisis doen belanden. Maar goed, wanneer jij dit blog leest en zelf in een vaarwatertje zit waarbij jij je leven op dit moment als nutteloos ervaart, lees dan nog even verder.

Wat kan er nog meer voor een crisis zorgen?

Vaak komen crisissen voor in levensfases waarin heftige dingen gebeuren of gebeurd zijn. Een scheiding van je ouders, de dood van een dierbare of het verlies van een geliefd huisdier. Wat te denken van het kwijtraken van je baan, een ziekte of het beëindigen van een relatie. Ook kan het alleen zijn je opbreken, waardoor je je eenzaam voelt en het leven hierdoor vaag, leeg en doelloos aanvoelt. Ook het nastreven van een ‘succesvol’ plaatje zoals ik hierboven heb beschreven, kan jou in een crisis doen terechtkomen.

Wanneer je in een crisis zit gaan negatieve gedachten en gevoelens je parten spelen, waardoor je dus zoiets hebt als: “Mijn leven really sucks. Wat doe ik hier?” Buiten dat je deze gedachten hebt, doet het natuurlijk ook iets met je gevoel en dit laatste kan echt zwaar op je ziel drukken. 

Welke gevoelens en emoties ervaar je in een crisis? 

Je alleen voelen en het gevoel hebben de weg kwijt te zijn wanneer je in een crisis zit is niet zo vreemd. Misschien voel en heb je geen interesse meer voor de dingen die je altijd leuk vond en waar je plezier uit haalde. Je bent jezelf kwijt en weet niet meer wie je bent. Het nadenken over de toekomst is iets waar je al helemaal niet aan wilt beginnen. Je kunt zo de weg kwijt zijn dat je hierdoor geen doel meer hebt en ook niet meer weet hoe je uit de greep van deze onzekere gevoelens kunt komen. 

Emoties zoals boosheid, frustratie, angsten, anxiety, schaamte, machteloosheid, teleurstelling, woede, verdriet en zelfs jaloezie passeren onaangekondigd de revue. Over de fysieke klachten die je in een crisis kunt hebben zal ik het dan maar niet hebben.

Het kan een enorme put zijn, een leegte, waar je in terecht kunt komen. Vaak hebben de mensen die om jou heen dwarrelen het niet door. Dit omdat velen gewoon achter in de rij meesjokken in de idioterie van alle dag. We zijn en raken steeds meer van elkaar verwijderd. Wat ook een probleem vormt, is het feit dat mensen in het algemeen maar met moeite durven aangeven dat er iets niet lekker gaat. Vaak dragen mensen ‘maskers’ om anderen maar niet het idee te geven dat men met bepaalde geachten en gevoelens rondloopt. Het gevoel gefaald te hebben komt dan naar het oppervlak, wat absoluut niet zo is, maar het gevoel is er wel degelijk.

Gevoelens, emoties en je leeg voelen 

Wanneer je op dit punt in je leven zit, zijn er een aantal tekenen, gevoelens en emoties die erop kunnen wijzen dat je in een crisis zit. Het zijn rode vlaggen die jou vertellen dat er iets niet helemaal lekker gaat in jouw leven. Misschien voel je je verdrietig en heb je totaal geen fut meer om ook maar op iets te reageren. Je voelt je leeg, maar weet je ook niet precies wat hier nu de reden van is. Het liefst trek je je in alle anonimiteit terug. Bye bye wereld, ik doe de luiken dicht en duik mijn bed weer in.

Je bent wanneer je in een crisis zit, vaak niet meer bewust van wat je eigenlijk wilt en wie je bent. Buiten dat je de neiging hebt om je af te sluiten, ontbreekt het jou ook aan het beleven van plezier voor de dingen in je leven waar je eerst wel plezier in had. Het voelt alsof je geen bevredigend gevoel meer ervaart en je leven lijkt doelloos.

Wat ik ook vaak zie, is dat mensen schuldgevoelens krijgen en denken dat ze niet het recht hebben om zich zo te voelen. Dit omdat ze aan de andere kant misschien wel een baan, een huis, fijne familie, vrienden of andere goede dingen in hun leven hebben.

Hoe nu verder wanneer je denkt:”My life really sucks”

Hoe ga je verder wanneer je de zin van jouw leven kwijt bent? Wanneer je je voelt als een ronddraaiend bootje in de oceaan, zonder kompas en totaal niet wetende waar je gaat aanspoelen? Laat ik je in ieder geval vertellen dat deze gevoelens niet raar zijn en je deze niet hoeft weg te moffelen onder het vloerkleed.

Het allerbelangrijkste is dat jij echt tijd gaat nemen voor jezelf. Ga nooit voorbij aan deze rode vlaggen en zet jezelf met stip op de eerste plaats. Wat goed is, is jezelf en je leven goed onder de loep nemen en kijken welke richting jij nu op wilt gaan. Waar word jij blij van en wat maakt jou nu echt gelukkig? Laat los wat niet bij jou hoort. Stel alle aangeleerde en overgenomen ‘waarheden’ die jij onbewust hebt meegenomen in jouw leven als jouw ‘waarheid’, kritisch aan de kaak. Hierbij kun je jezelf een aantal vragen stellen die jou helpen om hier meer zicht op te krijgen. 

Vraag jezelf eens…

Vraag jezelf eens af of je leven toe is aan veranderingen en zo ja, welke veranderingen zou je willen aanbrengen? Check je gedachten en gevoelens. Stel jezelf de vraag; “Wat voel en wil ik, of nog beter, wat wil ik niet meer?” “Zet ik mezelf op een gezonde manier op de eerste plaats en ben ik op dit moment wie ik wil zijn?” Wanneer je aan de slag gaat met het zoeken naar de antwoorden op deze vragen, maakt het jou bewuster van waar je op dit moment in jouw leven staat. Of waar je nu bent aansluit op wat je echt wilt, op jouw ware verlangens. Lukt dit niet in je uppie, kijk dan wie of wat je nodig hebt om verder te komen op jouw helingsreis.

Weten wie je bent

Jezelf leren kennen, weten wie je bent is heel belangrijk voor het bepalen van je doelen. In een crisis verliezen we hier niet alleen de kennis over onze doelen, maar ook het contact met onze ware kern. Het is alsof je op een afstand naar jezelf staat te staren, maar bij god niet weet wie daar nu eigenlijk staat. Je herkent jezelf bijna niet meer. Het lastige hieraan, is dat als jij niet meer weet wie je bent, het moeilijk wordt is om je doelen, wensen en dromen concreet te benoemen en te visualiseren.

Wanneer je in een crisis bent beland, kan dit ook een teken zijn dat je onbewust de aandacht te veel op bepaalde zaken of personen hebt gericht. Hierdoor kan je het contact met jezelf onderweg verloren zijn. Ga dus weer opnieuw de connectie aan met jezelf. Duik naar binnen en neem hier alle tijd voor. Soms moet je hier moed voor opbrengen, maar doe het, want het is immers voor jouw unieke leven. 

De betekenis die jij aan jouw leven geeft

Goed, we willen allemaal graag op onze eigen manier betekenis geven aan ons leven. Dit is ook heel belangrijk, want onze wensen, verlangens, dromen en doelen zijn uniek. We hebben ze niet voor niets en ze zijn het waard om te realiseren. Ieder mens gaat op weg om deze reis in het leven te maken en leert te ontdekken welke betekenis van toepassing is en hoe je hier je eigen en vooral persoonlijke invulling aan kunt geven. 

Een crisis in ons leven kan tijdelijk de rem plaatsen op onze reis en de betekenis ervan. Toch kan ook juist een crisis ervoor zorgen dat we weer in onze kracht komen te staan. We kunnen erdoor groeien, waardoor we een vernieuwde  focus ontwikkelen. Een frisse, positieve input die we kunnen inzetten om aan onze eigen persoonlijke dromen, wensen en verlangens te werken en niet aan die van anderen. We gaan weer op weg om doelgericht te manifesteren.

In elke crisis zijn levenslessen te ontdekken die jou iets kunnen leren. Wanneer je open wilt staan voor de deze levenslessen en de boodschap leert zien. Dan geeft dit jou de kans om jouw leven nog beter vorm te geven. Het leert je hoe je tegenspoed kunt overwinnen. Jouw levenservaringen, de mooie en de minder positieve omstandigheden waarin je soms verzeild raakt, komen jou uiteindelijk vaak ook goed van pas en maken je sterker en besluitvaardiger.

Negeer in ieder geval nooit de rode vlaggen in jouw leven en durf ermee naar voren te komen. Er is altijd weer een weg en een manier om terug te keren naar wie jij bent. Zorg voor jezelf, want dit ben jij waard. 

Met lieve groet,

Grace Louise

coach Grace Louise

Thanks for the photo Layers from Pixabay 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *