In de overgang? Go with the flow! Misschien denk je bij het lezen van deze woorden: “Nou Grace, niks met die flow, ik voel me waardeloos!” Toch ga ik je vertellen dat je de overgang en de menopauze ook op een positieve manier kunt ervaren. Uiteraard zijn er uitzonderingen in beleving, omstandigheden en andere factoren.  Wat voor de ene mens geldt, kan voor de ander wel eens iets anders betekenen. Toch kunnen we met goed luisteren en observeren van ons lijf een heel eind de flow tegemoet treden.

Natuurlijke processen

De overgang en de menopauze zijn natuurlijke processen waar je niet alleen als vrouw, maar ook als man (penopauze) mee te maken kunt krijgen. Hoe jij als persoon tegen dit proces in je leven aankijkt, kan een groot verschil in de beleving en het verloop van de overgang maken. Daarnaast spelen je verleden, jouw huidige leven en je geestelijke en lichamelijke gezondheid ook een belangrijke rol. Ik kan me zo voorstelllen dat je je miscchien afvraagt wat het verschil is tussen de overgang en de menopauze? Misschien wel handig als ik je hier wat meer over vertel.

Wanneer in de overgang?

Wat is nu de overgang en waaraan merk je dat je hierin zit? De overgang is een brug naar de menopauze. Een periode waarin je lichaam zich langzaamaan gaat instellen op een nieuwe fase in jouw leven. Dit kan zo’n 4 tot 10 jaar duren, maar dit geldt overigens niet voor elke vrouw. Soms is het korter en soms langer, evenals de leeftijd waarop je in de overgang kunt geraken. Er zijn vrouwen die er al heel vroeg mee te maken krijgen, zo rond midden dertig. Echter begint de overgang in de meeste gevallen zo rond je vijftigste jaar. De overgang zet zich in wanneer er minder oestrogeen in je eierstokken wordt aangemaakt. Minder eitjes in de eierdoos en dus worden de tussenposen van de menstruaties langer of korter. Je kunt in deze tijd overigens nog wel zwanger worden, maar je vruchtbaarheid neemt af.

Symptomen van de overgang

Wederom gelden de symptomen niet voor iedereen. Er zijn vrouwen die helemaal nergens last van hebben en zich er zelfs niet eens bewust van zijn. De meest voorkomende signalen van de overgang zijn schommelingen in je hormoonhuishouding die zich uiten door middel van opvliegers, onregelmatige menstruaties, onvruchtbaarheid, moeite met slapen, afname of toename in je gewicht, angsten, hartkloppingen hoofdpijn of last van je gewrichten. Vaak merk je dat je om het minste geringste in janken uitbarst of geïrriteerd en boos kunt zijn zonder direct aanwijsbare reden. Wat te denken van het feit dat je vaker op het toilet zit omdat je steeds moet plassen. Er zijn nog heel veel andere symptomen, want geen enkele vrouw is immers hetzelfde.

En toen was er de menopauze

Ben je minimaal een jaar menstruatie vrij, dan kun je ervan uitgaan dat je niet meer zwanger kunt worden en zit je in de menopauze. Voor vele vrouwen een ware opluchting voor wat betreft die menstruatie. Ik vond het een feestje waard, want ik leek elke maand op de Niagara watervallen en daar was ik in mijn geval in één keer van verlost. Ik heb figuurlijk de vlag uitgehangen en ben zo blij dat ik van de surfplanken (maandverband), torpedo’s (tampons) en  skateboarden (inlegkruisjes) verlost ben. Joehoe, vrijheid!

Het valt wel mee en soms gewoon helemaal niet en dat is oké

Goed, ik schrijf het hier nu luchtigjes neer, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat dit gehele traject natuurlijk niet vlekkeloos is verlopen. Soms viel het mee en soms helemaal niet. Er zijn weken geweest dat ik mezelf niet onder controle had en laat dit nu net hetgeen zijn wat nodig was om rustiger door de overgang en de menopauze heen te komen.

Het ontbrak mij aan een stukje aanvaarding waardoor ik sneller van die natuurlijke flow gebruik kon maken. Ik moest leren dat ik de controle los moest laten. Het besef kwam dat het beter was wanneer ik accepteerde dat ik in een andere periode van mijn leven beland was.

Mijn ego is behoorlijk op de proef gesteld evenals mijn angst voor de dood. Deze laatste heb ik uiteindelijk geïntegreerd in mijn leven, waardoor er veel meer rust  is gekomen. De uiterlijke en innerlijke veranderingen die door de overgang zichtbaarder werden heb ik liefdevol aanvaard als een deel van mijn persoonlijke ontwikkeling als vrouw.

Meer flow

Wat helpt jou om je overgang en de menopauze gemakkelijker te dragen? Hoe kun je dit soms lastige deel van je leven accepteren waardoor je het los kunt laten en ruimte maakt voor de beste versie van je nieuwe ‘ik’? Kun je de overgang beleven als een mooi deel van jouw leven waardoor je rijker wordt in je geestelijke en lichamelijke beleving? Ik heb de ervaring van wel en wil deze graag met je delen zodat ook jij meer flow kunt ervaren in jouw overgang.

Ga in gesprek met jezelf en neem de tijd

Maak ten eerste tijd voor lichaam en geest en sluit je ogen niet voor het feit dat je in de overgang of menopauze bent. Doe je dit wel, dan stoot je een stuk van jezelf af, waardoor je het contact met jezelf verliest. De overgang en de menopauze zijn een deel van jouw reis en ontkennen help niet. Ga in gesprek met jezelf en stel jezelf vragen. Vragen waarbij het niet zozeer om de antwoorden gaat, maar meer om het feit dat jij gehoor geeft aan je diepste gevoelens, emoties en verlangens.

Vraag jezelf af waar jij als vrouw behoefte aan hebt, wat heb je nodig? Luister naar de antwoorden die bovenkomen en negeer deze niet. Rust en reflectie zijn in deze tijd belangrijk. Daarnaast helpt het wanneer je jouw overgang bespreekbaar maakt, zodat er begrip kan ontstaan. Je gaat immers door een pittige transformatie heen die niet alleen enorm veel energie en geduld van jou vergt, maar soms ook van je omgeving.

Waar verlang ik naar in mijn leven?

Vraag jezelf bijvoorbeeld af wat je in jouw leven zou willen creëren? Wat heb je vroeger niet gedaan, waar je nu spijt van hebt? Zijn er doelen, dromen of wensen die je nu nog graag wilt realiseren? Waar ben je klaar mee en zijn er dingen waar je geen tijd en aandacht meer aan wilt besteden? Weet dat leeftijd iets is wat door mensen is gecreëerd. Laat het je nimmer tegenhouden en zet alsnog je verlangens om in realiteit. Leeftijd is een getal en jij geeft er een betekenis aan.

Juist in deze periode waarin jouw rol als moeder van je kinderen een andere invulling heeft gekregen, kun je de tijd die is vrijgekomen besteden aan je eigen ontwikkeling. Je hoeft niet zo nodig meer mee te doen aan de wereldse gekte om je heen. Gelukkig mag jij nu heel bewust meer ruimte nemen voor jezelf. Je gaat dan mee in de flow van je nieuwe levensperiode. Een periode waarin jij jezelf nog beter leert kennen en je alle vrijheid mag nemen om dat te doen waar jij en je lijf behoefte aan hebben.

Stop met het bekritiseren van je unieke lijf

Oké, laten we eerlijk zijn. Gedurende de tijd voor je overgang of menopauze, zijn wij vrouwen regelmatig vol kritiek over ons lijf. In de overgang kan deze kritiek zelfs in alle heftigheid toenemen. Stress over hoe jij eruit zou willen zien, welk gewicht je zou moeten hebben, hoe je overkomt bij anderen. Hoe je haarkleur zou moeten zijn en welk kapsel je nog goed staat. Kortom, je kent de riedel wel.

Een ieder van ons is uniek en we hebben allemaal een waardevol en speciaal lijf. Stoot je delen af, dan ontken je ook hier een stuk van jezelf en stagneert jouw levensenergie. De levensenergie die jou lichamelijk en geestelijk gezond en in balans houdt. Stop met het bekritiseren van je unieke lijf en omarm elke centimeter die je hebt. Dit zal je meer kracht geven in de overgang en de menopauze. De acceptatie zorgt voor meer rust en tegelijkertijd zul je zien dat andere mogelijkheden om je leven gestalte te geven zich gaan openbaren.

Uitvergroten

Heb je wel eens gemerkt, dat wanneer jij bepaalde dingen van je lijf als storend ervaart, het lijkt alsof ze steeds prominenter aanwezig zijn? Elke keer dat je in de spiegel kijkt lijken de dingen waaraan jij je stoort steeds erger en groter te worden. Je bent ze aan het uitvergroten en je legt er de nadruk op. Wanneer je steeds maar op zoek gaat naar alles waar je niet blij mee bent, zal je lichaam naar je luisteren en gehoor geven aan jouw ‘vraag’.

Waar je aandacht aan geeft groeit, dus ook jouw negatieve gevoelens en ergernissen omtrent jouw unieke lichaam.  Het is lastig en soms zelfs net een rouwproces wanneer je afstand moet nemen van een belangrijke tijd in je leven. Aan de andere kant is de overgang ook een nieuwe kans. Het is een tweede jeugd om het maar zo even te zeggen, waarin je leert om onvoorwaardelijk van jezelf te houden en van het leven te genieten.

Ontwikkel goede gewoontes en wees dankbaar voor je lijf

Ontwikkel goede gewoontes en zet je lichaam in het zonnetje. Wees er blij mee en toon je dankbaarheid door er goed voor te zorgen. Benoem alles wat je lijf elke dag voor jou doet of dit nu intern of extern is. Kijk naar alle mooie delen, naar alles wat wel werkt en benoem het. Elke ochtend dat je er mag zijn is een waardevolle schat. Vergelijk jezelf niet met andere vrouwen, maar realiseer je dat iedere vrouw niet alleen haar eigen unieke lijf heeft, maar ook een unieke persoonlijkheid.

Vul elkaar als vrouwen aan en weet dat we allemaal in weze hetzelfde zijn. Vier je vrouwelijkheid op een manier die van toepassing is op jou en vier het met elkaar. Leef en geniet met volle teugen. Complimenteer andere vrouwen en ontvang deze positieve energie ook weer terug. In de overgang en in de menopauze leer je als vrouw je ego te kalmeren, gerust te stellen en te luisteren naar je ziel. Je bent namelijk meer dan alleen een lichaam.

Vraag je lijf wat het nodig heeft om zich prettig en ontspannen te voelen

Om in de flow te komen wanneer je in de overgang of menopauze zit is communiceren met je lichaam een must. Praat met je lijf en vraag wat het nodig heeft om zich ontspannen, prettig en gezond te voelen. Het mooie is dat wanneer jij naar je lichaam luistert je erachter komt wat wel en niet voor jou werkt. Waar jij je goed door voelt of juist ronduit slecht. Wanneer je lichaam tevreden is zal het je dit laten merken. Je bent blij, voelt je vrolijk en ontspannen, hebt de kriebeltjes in je buik of een glimlach op je gezicht.

Teveel zoetigheid, alcohol, zout, weinig beweging, laat slapen, of teveel stress? Ook hier zal je lichaam je inlichten door tekenen te geven van ongemak. Bijvoorbeeld door een opgezwollen buik, kringen onder je ogen, haaruitval, slapeloosheid, onrust en een algemeen gevoel van malaise.

Allemaal tekenen van je lichaam die jou vertellen waar je beter op kunt letten. Zo laat jouw lichaam jou weten dat je het negatief belast. Vraag wat je lichaam nodig heeft en het zal je de weg wijzen. Vertrouw hierop want je lichaam weet perfect wat wel en niet werkt.

In de overgang of menopauze? Go with the flow en blijf trouw aan jezelf!

Warme groet Grace Louise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *