Verandering, een woord wat in mijn lijf altijd wel een spannend gevoel teweegbrengt. Ik heb het niet bij iedere verandering in mijn leven, maar bij sommige, zoals bijvoorbeeld het starten van mijn eigen bedrijf, had ik het wel degelijk.

De zenuwen gierden door mijn lijf bij de gedachte wat ik allemaal moest doen, om het hele proces op te starten. Er komt namelijk best wel wat kijken bij het starten van een bedrijf. Veel meer dan ik mij bewust was. Mijn eerste dag in mijn eigen kantoor was werkelijk zo ontzettend spannend, doodeng, tegelijkertijd waanzinnig gaaf en tevens een dag om nooit meer te vergeten. Een heel diep verlangen dat ik al sinds mijn 20ste jaar had, werd realiteit. Eindelijk, na jaren meerdere banen te hebben gecombineerd, waaronder die van coach, had ik dan de knoop doorgehakt. Mijn eigen coachbedrijf, waar ik nog geen dag spijt van heb gehad.

Herken jij jezelf in mijn verhaal?

Herken jij jezelf in mijn verhaal? Misschien heb jij ook al vele jaren een diep geworteld verlangen. Wil jij ook graag iets in je leven veranderen of een nieuwe koers inzetten. In je hart weet jij waarschijnlijk wel dat het anders kan en je eigenlijk de roep van je hart zou moeten volgen.

Toch twijfel je en vraag jij je af: “Hoe krijg ik de verandering die ik zou willen, mijn verlangen voor elkaar? Heb je misschien net als ik destijds, gedachten die zeggen:”Waar moet ik beginnen? Wat als het niet lukt?” Gedachten waar vragen uit voortkomen die jij jezelf al vaker hebt gesteld en die wellicht onzekere of angstige gevoelens met zich meebrengen.

En toen was daar toch het moment

En toen, zonder dat je het in de gaten had, was daar toch ineens het moment. Het belangrijke moment waar jij jouw verlangen niet meer kon onderdrukken en je ondanks je angst, de moed verzamelde en een poging waagde, om jouw verlangen te realiseren. Jouw verandering, waarbij jij gehoor wilde geven aan jouw droom. “Geweldig”, bedacht jij je. “Dit keer gaat het mij lukken, let maar op”. Helaas, botste je op weg naar het realiseren van jouw verlangen, tegen een ‘oude’ welbekende ‘beer’ op. De beer met de naam angst.

Deze liet jou zo schrikken, dat jij direct rechtsomkeer maakte. Je zette het op een sprint naar het bekende, voor je ook maar je eerste stap gemaakt had. Je rende terug naar het aloude verhaal, dat je al zo vaak had gelezen en wat absoluut niet meer boeiend was. Het was weliswaar een vertrouwd en ‘veilig’ verhaal, maar eigenlijk wilde je toch liever dat nieuwe verhaal lezen’. Uiteindelijk ben je maar gestopt met aandacht geven aan je hartenwens en kwam deze op onderste plank in de kast te liggen.

Wees gerust en weet dat samen met jou, heel veel mensen, waar ik er dus ook een van was, die beren tegenkomen. Velen draaien zich net als jij om en geven het op. “Hoe komt dit dan Grace? Waarom keren we steeds weer terug naar een verhaal waarmee we eigenlijk klaar zijn?”

Aangeleerde angst

Weer die angst mijn beste. Angst staat bij deze vraag voorop. Het gevoel en de gedachten die het woord angst in de breedste zin met zich meeneemt. Angst om te falen en angst om anderen teleur te stellen. Gedachten die vertellen, dat wat jij wilt onmogelijk is. Onmogelijk betekent niet en niet voelt als falen. Van deze gedachtengang gaan de meesten onder ons eigenlijk al bij voorbaat uit.

We geloven eerder in het woord ‘falen’ dan in het woord ‘succesvol’. Het is en wordt ons met de paplepel ingegoten, om in angst te geloven. Het is zelfs zo sterk, dat we elkaar in bedwang proberen te houden door middel van angst. We zaaien angst, oogsten angst en zorgen dat we anderen meenemen in onze eigen angst. Dit omdat we iets bij anderen komen halen, omdat we iets niet willen of iets niet willen verliezen. We maken er vaak ook nog een groepsovertuiging van, namelijk: verandering is onveilig. Zo stagneren we allemaal in onze groei en gaan we helemaal voorbij aan waarom we hier nu eigenlijk zijn: samen onze verlangens realiseren.

Bij de eerste de beste beer opgeven

Angst, is de grootste belemmerende factor die mensen ervan weerhoudt om hun verlangens in vervulling te laten komen. Bij de eerste de beste beer je droom opgeven, omdat het woord verandering, wat eigenlijk groei zou kunnen betekenen, je angstig maakt. Om veranderingen als iets positiefs te leren zien, is er een verandering in ons denkpatroon nodig. Een bewustwording waarbij je jezelf een mindset aanleert, waardoor je je gaat realiseren, dat het oké is, om afstand te nemen van denken in schaarste. Dat je ervan uit mag gaan, dat er genoeg overvloed is en je mag vertrouwen op mogelijkheden, kansen en jouw persoonlijke definitie van succesvol zijn.

Heb je je wel eens bedacht, hoe jouw leven eruit zou kunnen zien, zonder al die belemmerende overtuigingen en bijvoorbeeld meningen van anderen? Kun jij het je veroorloven om geen verandering aan te gaan? Wat is het allerbelangrijkste in jouw leven en heb je voor je gevoel invloed op dat wat jij belangrijk vindt? Heb je het gevoel dat je voldoende bijdraagt aan het realiseren van jouw verlangen? Stel dat je blijft vasthouden aan het oude verhaal, hoe ziet je leven er dan over een jaar, over vijf jaar, of als je gepensioneerd bent uit? Hoe belangrijk, is de verandering die jij zou willen inzetten voor jou? Zit je op koers of zou een koersverandering iets zijn om over na te denken?

Stel dat je zou blijven vasthouden aan het oude verhaal, wat geloof je dan? Wie geloof je dan? Jij en ik zijn niet verplicht om in de angsten van anderen mee te gaan. We hebben een keuze om te geloven in de illusies van anderen, of onze eigen realiteit te creëren. Check je gedachten en vraag je af of wat je denkt jouw gedachten zijn, of aangeleerde angsten vanuit iemand anders zijn illusie? Zijn jouw verlangens in overeenstemming met wat je in het dagelijks leven denkt, voelt en doet? Verandering betekent groei en ja, uit onze comfortzone komen is soms best eng, want we willen ons graag comfortabel voelen. Toch groeien we het meest, wanneer we ons juist niet zo comfortabel voelen.

Verandering is doen wat juist is voor jou

“Is het dan mogelijk om mijn eigen persoonlijke definitie van succesvol zijn te ervaren?” Jazeker en ondergetekende heeft dit op vele fronten in haar leven al mogen meemaken. ‘Wat heb je dan nodig om overvloed te ervaren?’ Doe het juiste, mijn beste.

Ten eerste is het belangrijk dat je je beseft dat het juiste doen, doen wat voor jou werkt, een uitdaging is. Echter betekent dit niet, dat omdat het een uitdaging is om het juiste te doen, je niet het juiste zou moeten doen. Wat ik heb ervaren, is wanneer je doet wat voor jou het juiste is, je medestanders zult hebben, maar ook tegenstanders en beide zijn oké. Maar goed, aan je verlangens werken, is sowieso niet meedoen aan een populariteitswedstrijd. Weet dat alle verandering begint bij jou en met jou. Wanneer jij jouw verandering durft aan te gaan, dan zul je voor anderen ook de weg vrijmaken om hetzelfde te doen. Door aan je eigen verlangens te werken en bepaalde veranderingen in te zetten, maak je anderen onbewust ook attent op hun eigen verlangens.

Voor de mensen die dit pad echt willen betreden, komt er een moment waarop je uiteindelijk 100% durft te kiezen voor je hartenwens en je vastberadenheid het wint van je angst. Een moment in je leven, waarop je beseft dat jij meer kunt dan je voor mogelijk hield. Het zijn jouw gedachten die kracht hebben en die jou naar je persoonlijk succes kunnen leiden. Succes dat je kunt bereiken zonder anderen te benadelen. Nieuwsgierig zijn naar de ideeën van anderen is goed en neem het goede ervan mee op jouw reis. Wees je echter altijd bewust van andermans angsten, die voor aannames kunnen zorgen en belemmerend werken bij het realiseren van jouw verlangens.

Gedachten kunnen manifesteren

Onze gedachten zijn krachtig en kunnen alles creëren waar wij bewust en onbewust in geloven. Het universum, of het leven zo je het wilt noemen, werkt niet op de woorden ‘Ik wil niet’. Het werkt op frequentie en energie. Dus waar jij jouw energie laat stromen, is de wens die jij als een boemerang de ether ingooit en die boemerang komt ooit weer terug.

Gelukkig kun je elke frequentie van je gedachten op elk gegeven moment in je leven aanpassen, want je hebt immers altijd een keuze. Zorg ervoor dat ook jij je verlangen, gedachten, energie en veranderingen, afstemt op een zuivere frequentie.

Jouw moment

Het moment waarop jij je energie beter leert afstemmen komt vanzelf. Het juiste moment zal zich aandienen. Kwestie van oefenen en oefening baart kunst. Blijf in de tussentijd openstaan voor jouw hartenwens en weet dat jezelf forceren je niet gaat helpen. Neem elk dag een stap, ook al is het een kleine stap. Je hoeft niet te rennen, want wandelen is oké. Blijf in beweging en durf je verlangen er te laten zijn. Verzorg het met liefde en aandacht. Geef het licht, zuurstof en water, net zoals je met een vers geplant zaadje van een boom zou doen.

Jouw mindset en jouw verhaal begint namelijk met een zaadje dat ‘verlangen‘ heet. Laat dit zaadje van verlangen kiemen, totdat het klaar is om boven het aardoppervlak vandaan te komen en te ontvangen wat nodig is om te groeien naar een prachtige sterke boom. Wees de beste tuinman die er maar kan zijn en verzorg jouw tuintje zoals geen ander dit voor jou zou kunnen doen.

Tot morgen,

Toedels Grace Louise

PS. Wat heb je gisteren voor leuks gedaan?

Reminder…

verandering

Afbeelding van Pexels via Pixabay 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *