Leven als een vis in helder water. Als iemand mij veertig jaar geleden had gevraagd: wat zorgt ervoor dat jij je als een vis in in helder water voelt? Dan had ik geantwoord: wanneer ik mensen hun geluk kan laten vinden.”Dit was toen al mijn passie, dit is het nog steeds en dat zal het altijd blijven. Niets vind ik leuker en mooier, dan mensen gelukkig te zien. Het is mijn levensinvulling, waarmee ik graag wil bijdragen aan een nog leukere wereld.

Je leven vormgeven, je passie of je volgen is, is een prachtige manier waarop je laat zien, dat je je als een vis in helder water voelt. Het is leven in overeenstemming met wie je bent en met al het moois wat je al in je meedraagt. Leren leven als een vis in helder water, is een ontwikkeling. Een reis die al begint op het moment dat we nog kleine ukkies zijn.

Alles wat we graag doen in het leven, maar ook waar we een vreselijke hekel aan hebben of ons voor schamen, leidt naar het leven als een vis in helder water. Naar ons persoonlijk levensdoel. Maak je dus geen zorgen, wanneer je misschien op dit moment nog niet helemaal weet, hoe je graag je leven invulling zou willen geven en je ‘water’ nog niet helemaal helder is. Hoe maak je van jouw ‘water’ helder, is ook best een vraag waar je even de tijd voor mag nemen. Vandaag gaan we samen wat tijd vrijmaken om erachter te komen, wat jou het meeste plezier en geluk geeft.

Elke levensinvulling, iedere ‘vis’ is nodig.

Er zijn vele levensinvullingen. Alle invullingen zijn belangrijk en hebben een functie in het geheel. Ook hier neem ik voor het gemak maar weer even het voorbeeld van ons menselijk lichaam. Geen enkele haar, cel of orgaan is zonder missie, onbelangrijk of overbodig. Alles is nodig en alles draagt bij tot het optimaal functioneren van het menselijk lichaam. Zo is het dus ook in de wereld. Het doel van de stratenmaker die jouw stoepje met passie en liefde tot in perfectie heeft betegeld, is net zo belangrijk als het doel van de tandarts die je gebit nakijkt. Mensen die zich hier bewust van zijn, zien in het leven meer mogelijkheden dan obstakels en hebben een brede visie. Om onze levensdoelen gestalte te geven, onze passies te laten leven, hebben we elkaar nodig. Niets staat op zichzelf en alles is verbonden.

Hoe maak je jouw ‘water’ helder?

De afgelopen weken heb je de tijd genomen om je kern te vinden, wie jij echt bent. We hebben een vision board gemaakt om het te visualiseren, maar vandaag gaan we nog een stapje verder. Om een nog duidelijker beeld te krijgen van jouw echte passie, jouw plezier en levensdoel, geeft ik jou de volgende 27 vragen. Sommige antwoorden zullen direct in je hoofd opkomen, maar misschien moet je over andere vragen net iets langer nadenken. Neem er in ieder geval de tijd voor en haast je niet. Schrijf de antwoorden op in je persoonlijk journaal, zodat je uiteindelijk  een beter beeld krijgt van wat er diep in je hart leeft en wat jouw ‘water’ nog helderder kan maken.

Op onderzoek gaan.

 1. Wat vind jij heerlijk om te doen en geeft jou een glimlach van oor tot oor?
 2. Hoe ziet jouw perfecte dag eruit?
 3. Waar werd je als kind helemaal blij van?
 4. Waar schaam je je voor om te doen, maar doe je niet of niet meer, omdat je bang bent om te falen?
 5. Welke bezigheden of hobby’s zorgen ervoor dat je de klok helemaal vergeet?
 6. Wat maakt dat jij trots bent op jezelf?
 7. Waar vinden anderen dat jij goed in bent?
 8. Welke mensen bewonder jij?
 9. Waarmee inspireren zij jou?
 10. Waar ben jij van nature goed in?
 11. Waar help jij mensen graag mee?
 12. Aan wat zou je de tijd die je naast je werk overhebt het liefst besteden?
 13. Wat vind je doodeng om te doen en stel je uit?
 14. Waar praat je graag over?
 15. Welke interesses deel je graag met anderen?
 16. Wanneer je jouw leven over mocht doen, wat zou je dan veranderen?
 17. Van welke waarden in jouw leven ben jij het meest overtuigt?
 18. Welke uitdagingen in het leven heb je overwonnen?
 19. Hoe heb je ze overwonnen?
 20. Als je met je beste vrienden bent, waar praat je dan het meeste over?
 21. Waar lees je graag over, waar gaan je interesses naar uit?
 22. Waar fantaseer jij over? Ben je beroemd, heb je een eigen bedrijf of schrijf je bijvoorbeeld een boek?
 23. Wat wil jij over jezelf nalaten wanneer jij je volgende ‘reis’ gaat beginnen?
 24. Van welk probleem zou je de wereld willen verlossen?
 25. Als je nooit kon falen, je het nooit ‘fout’ zou kunnen doen en alles kan, wat zou je doen?
 26. Welk genre boeken of tijdschriften hebben je voorkeur?
 27. Aan welke betoging zou je meedoen, die getuigt van waar je tegen bent?

Heb je alles opgeschreven?

Nu je de antwoorden op de bovenstaande vragen hebt opgeschreven, heb je een beter beeld van alles wat jou nu echt interesseert. Waar jouw passies liggen, waar je je voor schaamt, of wat je niet meer doet, maar stiekem wel zou willen doen. Passies die je kunt gebruiken om jouw levensdoel mee in te vullen en je ‘water’ helder mee te maken. Je levensdoel hoeft overigens niet te betekenen dat je meteen je ontslag neemt. Misschien kun jij jouw passies, vaardigheden en talenten combineren met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een hobby.

Wat ook heel goed mogelijk kan zijn, is bijvoorbeeld een gecombineerde baan of jouw passie een deel te laten worden van de baan die je nu hebt. Daarnaast kan het gebeuren dat jouw huidige levensdoel, in de toekomst wel eens een ander doel zou kunnen worden. Met jouw bereidheid om je passie te volgen, zijn er altijd wegen die het mogelijk maken. Je kunt kiezen voor een leven in zout water als een zoutwatervis, of een leven in zoet water als een zoetwatervis. Voor een leven in de oceaan, een zee, baai, een meer of een rivier. Welk water maakt niet uit, water is water. Het gaat erom dat je zwemt in het water waarin jij je thuis voelt. Sta open voor hetgeen jouw hart jou vertelt en je zult zien, dat wanneer jij een stapje in de richting van je ware passie doet, er vele wateren voor je open gaan.

Tot morgen voor de laatste dag van ‘Meer energie en flow in 28 dagen’

Lieve groet,

Grace Louise

leven als een vis in het water

Dankjewel David Clode voor de prachtige foto. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *