Hoe haal ik het beste uit mijn ervaringen? Vandaag is dit het onderwerp waarmee we aan de slag gaan. We reizen heel eventjes terug in de tijd, om zo te kunnen ontdekken wat jouw ervaringen voor jou hebben betekend.

Toen we geboren werden begon het avontuur dat we het leven noemen. Een reis vol met belangrijke ervaringen die allemaal bijdragen aan onze kern. Deze ervaringen halen het beste in ons boven. We blijven in dit leven gelukkig niet gevrijwaard van ervaringen. Hoewel we soms liever hadden gewenst dat we sommige situaties, gebeurtenissen of personen niet hadden hoeven meemaken, helpen alle ervaringen mee. Alles hebben we nodig om verder te komen in onze persoonlijk groei. We hebben dus ook de minder prettige ervaringen nodig.

‘Hoe haal ik het beste uit mijn levenservaringen’, betekent dat je dus alles wat er zich in jouw leven aandient of heeft aangediend, leert accepteren. Het mag er allemaal zijn. Je kunt namelijk niet het licht ervaren, wanneer je nooit eens in het donker hebt gezeten.

Kijk, wanneer een kind leert leert lopen of fietsen, is dit voor hem of haar vaak een behoorlijke uitdaging. Het vallen en opstaan, het geschaafde scheenbeen, de pijnlijke knie en de tranen, zijn minder leuke zaken. Toch zal dit alles een kind er over het algemeen niet van weerhouden, om deze uitdagingen toch aan te gaan. Op deze manier leren kinderen namelijk niet alleen het fietsen of lopen beheersen, maar leren zij ook allerlei andere belangrijke vaardigheden die zij in hun latere leven nodig hebben.

Een nieuwe wereld

Wanneer zij de nieuw verworven vaardigheden zoals bijvoorbeeld confrontaties aangaan en vertrouwen leren inzetten, opent er voor kinderen een nieuwe wereld vol potentieel en mogelijkheden.

Een wereld die ervoor zorgt dat er met de rest van de omgeving een verbinding ontstaat. Zij ervaren een vrijheid waarvan ze enorm genieten én die hen een stapje verder brengt in hun ontwikkeling tot volwassene. Belangrijke ervaringen die al beginnen bij de geboorte en die ook in hun verdere leven niet zullen ontbreken.

Hoe haal ik het beste uit oude ervaringen?

Hoe haal je het beste uit je oude ervaringen? Door eens een eerlijke terugblik te werpen op sommige situaties, gebeurtenissen of personen in je leven. Vraag jezelf eens af: “Welke belangrijke levenslessen hebben deze ervaringen mij uiteindelijk gebracht? Wat heb ik over mezelf en over het leven geleerd? Welke vaardigheden heb ik door mijn ervaringen ontwikkeld en ook leren gebruiken?”

Stel dat je met een tijdmachine terug zou kunnen gaan in het verleden. Zou je dan door de oude ervaringen te observeren, herkennen wat je misschien in het heden anders zou doen? Wanneer jij de jongere versie van jezelf een advies had mogen geven. Welk advies zou dit dan zijn? Welke ervaringen en levenslessen hebben je wakker geschud? Wat heeft er nu precies voor gezorgd, dat je het roer omgooide en een nieuwe koers bent gaan varen?

Herhaling

Velen onder ons maken ook wel eens herhalingen mee van bepaalde ervaringen. Je kunt je dan suf piekeren over de vraag:” Waarom achtervolgt hetzelfde verhaal mij steeds en hoe haal ik het beste uit deze oude ervaring zodat het verhaal zich niet meer herhaalt?

Er zijn een aantal heel belangrijke vaardigheden die ieder mens nodig heeft om zijn levensreis te kunnen vervolgen. Stel jezelf wanneer je terug bent gegaan in de tijd, de vraag welke vaardigheden je in deze levenslessen wellicht nog niet genoeg beheerste, waardoor het een tijdelijke belemmering heeft gevormd in jouw ontwikkeling. Ieder mens heeft het verlangen om zijn dromen en verlangens te realiseren, maar hiervoor zijn wel een aantal vaardigheden nodig.

Confronterend en soms lastig

Net als jij, heb ik in mijn leven ook levenslessen gehad die ervaringen met zich meenamen die ik lastig en pijnlijk vond. Lessen die mij echt wel eens tot de wanhoop hebben gedreven. Er waren ervaringen bij die ik leuk en prettig vond, maar er waren er ook een aantal die ik als behoorlijk confronterend heb ervaren. Uiteindelijk heb ik er gelukkig mijn voordeel uit weten te behalen. Achteraf kan ik dan ook beamen, dat mijn ervaringen met de daarin te leren lessen broodnodig waren. Dit zodat ik nu en in de toekomst, de vaardigheden die ik nodig heb als mens, vrouw, moeder, echtgenote, collega en coach kan inzetten.

Even terug in de tijd vandaag, of wellicht juist op dit moment in je leven. Schrijf eens op wat jouw ervaringen je hebben gebracht en geleerd. Hebben ze jou dichter of verder van je doel gebracht? Welke ervaringen herhalen zich? Is er een vaardigheid die je meer zou kunnen oefenen, waardoor de terugkerende ervaring écht tot het verleden gaat behoren? Wat heb je nu en in de toekomst nodig, om jouw doelen te realiseren? Misschien kunnen de volgende voorbeelden jou een beetje op weg helpen. Haal er de vaardigheden uit die jij belangrijk vindt om verder te ontwikkelen.

Hoe haal je het beste uit je al jouw ervaringen? Door je ervaringen te evalueren, alles te accepteren, er de waardevolle levenslessen uit te halen en vervolgens een verse, nieuwe start te maken.

Belangrijke vaardigheden

Veel succes vandaag en volg je gevoel op dag 8 van deze minicursus:”In 28 dagen meer energie en flow”.

Tot morgen! 🙂

Jouw post-it memo reminder voor vandaag:

hoe haal je het beste uit

Blogphoto by Amanda Flavell on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *