‘Het verleden bepaalt niet mijn toekomst’. Met deze woorden gaan we verder met dag 5 van deze minicursus. Deze dag is verbonden aan een opdracht: Het verder onderzoeken en oplossen van belemmerende gedachten, overtuigingen en angsten. Ik kan me voorstellen dat je gisteren misschien tegen een aantal zaken op bent gelopen. Dingen waarvan je misschien nooit had gedacht dat deze een impact op je leven zouden kunnen hebben. Daarom gaan we in vier stappen werken aan je nieuwe, positieve overtuigingen.

Hoe kom ik van die belemmeringen af?

Wat is het lastigste aan belemmerende overtuigingen en angsten? Ze houden je weg van je dromen, wensen en mogelijkheden. Mogelijkheden die je had kunnen benutten om tot je ware potentie te komen. Ze kunnen ervoor zorgen dat jij niet aan je doel begint en je hierdoor niet een leven kan leiden vanuit authenticiteit en plezier.

Wees gerust en weet dat je niet de enige bent. Velen met jou hebben hier last van gehad of hebben dit nog steeds. Ook ik heb er vroeger last van gehad en ben net als jij al mijn belemmerende overtuigingen en angsten te lijf gegaan.

Door al die belemmerende gedachten en angsten, geven veel mensen namelijk hun dromen en wensen op. Uiteindelijk jaren later, heeft men dan enorm spijt van de beslissingen die men in het verleden heeft genomen. Maar niet getreurd, je bent nooit te oud of te jong om ergens aan te beginnen of er tenminste van te genieten. Leeftijd is maar een getal in je hoofd. Laten we naar het antwoord gaan op de vraag: Hoe kom ik van die belemmeringen af?

Stap 1

Neem één van je belemmerende gedachten of angsten die je gisteren in je persoonlijk journaal hebt opgeschreven en ervaar wat deze met je doet. Druk je gevoel niet weg, maar geef het de ruimte om aan naar het oppervlak te komen. Laat het allemaal toe. Welke emoties of sensatie, voel jij in jezelf naar boven komen? Hoe sterk is het gevoel in jou aanwezig? Als je het een cijfer moest geven tussen de nul en de tien, welk cijfer zou dit dan zijn?

Stap 2

Erken dat je belemmerende gedachte of angst niet de waarheid is. Ik hoor je nu hardop zeggen: “Ja maar Grace, het is ook de waarheid en het belemmert mij tot op het bot”. Dan ga ik je nu vertellen dat je heel alert dient te zijn van het feit dat je een keuze hebt om bewust te kiezen waar jij in wenst te geloven. Dit is best even oefenen, maar het is zeker niet onmogelijk. Oefening baart kunst en laten we vooral onthouden: Het verleden bepaalt niet mijn toekomst.’

Ben je van plan jouw belemmerende gedachte of angst een permanente rol in je leven te geven? Wil je toegeven aan deze plaaggeesten, zodat ze jou ervan beletten om je dromen en wensen te realiseren of zet je je schouders eronder?

Hoe langer je blijft vasthouden aan een belemmerende gedachte of overtuiging en deze niet kritisch gaat onderzoeken op hun waarheidsgehalte, des te meer zullen erbij komen. Waar je in ‘gelooft’, is namelijk vaak gebaseerd op ervaringen of interpretaties van anderen die zijn overgebracht op jou. Deze hebben onbewust een plek ingenomen in je onderbewustzijn. Je hebt onbewust de waarheid van iemand anders tot jouw waarheid gemaakt.

Stap 3

Om van je belemmerende overtuiging of angst af te komen, is het nodig dat je nadat je ruimte hebt gemaakt voor je gevoel of emotie, jij er een andere overtuiging tegenover plaatst. Een positieve overtuiging die op één lijn staat met wat je werkelijk voor jezelf wenst te geloven. Stel dat je financiële plaatje er niet rooskleurig voor staat, welke positieve nieuwe overtuiging zou je er dan tegenover kunnen zetten?

Heb je een tijdje geleden een relatie beëindigd, welke overtuiging zou je hier dan in kunnen zetten die meer vertelt over wat je in deze relatie over jezelf hebt geleerd? Zet tegenover elke belemmerende gedachte, overtuiging of angst, een opbouwende en nieuwe overtuiging. Ga 100% achter je nieuwe overtuiging staan, sluit je ogen en ervaar het gevoel met de bijbehorende positieve emotie, zodat het grond krijgt in je onderbewustzijn.

Stap 4

Nu komt de echte uitdaging, want dit gedeelte vereist dat je actief stappen onderneemt die jouw nieuwe overtuigingen zullen ondersteunen. Hoe ziet je leven er bijvoorbeeld uit wanneer je jouw nieuwe overtuigingen in gaat zetten en succes boekt op het door jou gekozen levensgebied? Hoe weet je dat het werkt? Waaraan zou je dit kunnen zien? Wat is een eerste stap die je zou kunnen nemen, waarmee je vooruitgang kunt boeken? Wanneer ga je hiermee starten?

We gaan dus achter de geraniums vandaan, stoppen met mopperen en ondernemen actie. Mega actie zodat je in contact komt met bijvoorbeeld de liefde van je leven. Wanneer je echt hebt geleerd van je financiële beslommeringen en je 100% achter je nieuw verworven overtuiging staat, wat zou dan je volgende stap kunnen zijn? Waarschijnlijk niet die lening nemen voor een nieuwe auto.

Wat gebeurt er als je niets doet?

Wat gebeurt er als je niets doet en je overtuigd blijft van al die belemmerende rommel? Dan zullen deze oude overtuigingen je opnieuw de das omdoen. Dus mocht je twijfelen, vraag jezelf dan af: “Wat houdt mij tegen om aan de slag te gaan met mijn belemmerende gedachten of angsten?

Wanneer ik geen stappen onderneem die mijn nieuwe overtuigingen ondersteunen, wat probeer ik dan te vermijden? Waar ben ik van overtuigd als ik mijn negatieve overtuigingen en angsten aan het woord laat blijven? En stel dat ik aan de slag ga en bewust besluit om met vertrouwen de toekomst in te kijken en mijn angsten aan te gaan, waar ben ik dan van overtuigd?

Weet dat elke stap in de goede richting er één is, ook al is het een kleine stap. Heb vertrouwen in het feit dat wanneer jij deze stap doet, het universum vijf stappen in jouw richting maakt. Het hoeft niet perfect te zijn. Besluit een nieuwe start te maken en begin te lopen op het vers gekozen pad. Op deze manier leer jij jezelf beter kennen en zul je nieuwe vaardigheden ontdekken die je verder zullen helpen op weg naar het realiseren van je wens.

Aan de slag dus met die ‘oude rommel’ die jou misschien al jaren heeft belet om het beste uit jezelf te halen. Ik zet je aan het werk, maar bedenk dat het voor een goed doel is. Dat goede doel ben jij en een beter doel bestaat er niet. Laten we nogmaals onthouden: ‘Het verleden bepaalt niet mijn toekomst.

Tot morgen voor dag 6.

Vrolijke groet,

Grace Louise.

PS. Onderzoek alles en behoudt het goede in je leven. Donder wat je niet nodig hebt regelrecht in de prullenbak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *