Auteursrecht: lightwise / 123RF Stockfoto

Voorspoed omdat je het waard bent!

Vandaag ga ik het hebben over voorspoed in je leven omdat jij het waard bent. Voorspoed op meerdere gebieden in jouw leven. Voorspoed is namelijk heerlijk, nee niet alleen heerlijk, maar werkelijk zalig en euforisch. Voel jij dat wel eens, jouw voorspoed? Heb jij ook van die momenten dat jij je werkelijk zo gezegend voelt dat je het wel van de daken zou willen schreeuwen? Zo van: yes, yes, yes en nog eens YES!! Een sprongetje in de lucht wilt maken of gewoon een pirouette midden op straat? Ik heb het met regelmaat en ik moet dan ook best lachen om mezelf. Waarom? Tja ik doe het gewoon en het maakt mij niet uit of anderen naar mij kijken. Ik moet en zal dat heerlijke gevoel van voorspoed uiten, yep. Soms loop ik met een grote grijns op mijn gezicht en geniet dan van mijn voorspoed en zeg en passant iedereen op mijn pad met pretogen gedag! “Dag mevrouw, dag meneer en hoi, hier heb jij een aai over je mooie bolletje!’

Geloven in schaarste

Er was een tijd dat ik dit niet kon doen. Ik kom uit een gezin van zes kinderen en mijn ouders deden hun best om alle monden te voorzien van groeivoer. Geld was een hot item in ons gezin, want moeders moest zien rond te komen van een klein salaris. Genieten was dus iets wat zelden voorkwam want we moesten zuinig doen. Was er iets over, dan zette moeders het weg voor een andere keer. Moeders maakte zich eigenlijk alleen maar zorgen en nog eens zorgen over de financiën en gunde zichzelf met moeite iets waar ze blij van werd. We woonden in een flatje en alles werd altijd op tijd betaald. Geen schulden en altijd eten op de tafel. We zagen er netjes uit en hadden een tweedehands volkswagen voor de deur. Het was simpel, niet overdreven en zeker geen miljonairs gezin, maar het was genoeg. Toch kon mijn moeder dit zo niet ervaren, omdat zij zich constant zorgen maakte over geldzaken. Moeders geloofde in schaarste en niet in voorspoed.

Platte neus van het window shoppen

Zo kwam ik vanuit huis in hetzelfde cirkeltje terecht en was super, super zuinig. Iets nieuws kopen deed ik alleen wanneer er een noodzaak voor was. Ook ik kon niet genieten van geld en voelde mij zelfs schuldig wanneer ik iets kocht wat ik niet echt nodig had. Ook al was het iets waar ik wel heel erg blij van kon worden, ik liet het staan. Window shoppen ging mij echt heel goed af en dat mijn neus niet zo plat als een dubbeltje is geworden is mij een raadsel. Sparen is voor mij nooit een probleem geweest en dat is het nog steeds niet. Alleen was ik zelden echt blij en gunde mezelf de mooie dingen van het leven maar met moeite. Ik leek op mijn moeder, yep.

Patronen

Toen ik zelf een gezin kreeg zagen mijn kinderen al heel snel wat hun moeder deed. Voor de kinderen en voor anderen was niets teveel, maar voor mezelf was ik bijna tegen het gierige af. Al snel kwam ik erachter waarom ik dit deed, hoe het kwam dat ik niet kon genieten van mijn eigen geld. Genieten van de mooie dingen in het leven die te maken hadden met geld en waar ik zelf hard voor werkte.

Mijn lieve en helaas te vroeg overleden moeder, vond zichzelf niet belangrijk. Mijn moeder hield niet van zichzelf en voldeed alleen aan haar taak als moeder en vrouw. Zo was het in die tijd en je klaagde er niet over. Je deed wat je moest doen en daarmee was de kous af. Als jongedame van dertien jaar heb ik ooit eens in haar kledingkast gekeken. Wat daar hing was onberispelijk netjes, schoon en net genoeg om je precies een week aan te kleden. Geen grote inloopkast met rijen kleding, schoenen en tassen, nop, niets van dit alles. Ongemerkt en onbewust had ik alle patronen, de manier waarop mijn moeder over geld dacht en over zichzelf opgepikt en een deel gemaakt van mijn eigen beleving. Haar waarheid was zonder dat ik het wist ook mijn waarheid geworden. Ik was niet belangrijk dus ja…

Verandering

Gelukkig heb ik mijn patronen met hulp van mijn gezin doorbroken en kan ik nu volop genieten van alle voorspoed die een mens mag en kan ervaren. Daarmee bedoel ik niet dat je bakken met geld moet uitgeven om deze voorspoed te ervaren. En nee, ik heb ook geen inloopkast met kleding, want dat is het voor mij niet. Zuinig zijn is prima, sparen trouwens ook, je hoeft alleen niet in spaarvarken te veranderen.

Het is gezond om voor jezelf te zorgen. Jezelf te belonen en zakgeld te geven. Dit is iets wat ik uiteindelijk ben gaan doen. Elke maand een bedrag voor mijzelf reserveren, ook al was dit soms maar tien euro. Ik deed het wel en spaarde het op om uiteindelijk iets te doen waar ik plezier aan beleefde. Dat kon van alles zijn. Een lekker Indisch hapje bij de toko, of knutselspulletjes kopen om mee te freubelen. Ik ging lekker struinen bij de kringloop naar oude Queen Anne meubeltjes. Ik vind het namelijk geweldig om deze op te knappen en ik word er helemaal blij van! Een hele verandering in mijn kijk en beleving over geld. Het uitgeven daarvan en van jezelf houden, maar ook voor jezelf zorgen. Genieten van geld ook al is het maar een euro voor een lekker ijsje. Ik heb zelfs geleerd om blij te zijn met het feit dat ik mijn rekeningen kan betalen, hoe gek dit misschien ook klinkt.

Voorspoed op meerdere gebieden

Uiteindelijk ben ik een mens geworden dat helemaal op kan gaan in voorspoed en deze ook graag deelt. Echter mag ik er nu ook zelf van genieten zonder enig schuldgevoel. Voorspoed op andere gebieden was de stap die daarna kwam. Het hebben van tijd voor jezelf en die ook durven claimen was ook een lastige. Iedereen in het gezin kon mij storen, zelfs op het toilet. Het is dat ik een snelle toiletganger ben, maar anders…Ik liet het toe omdat ik ook hier moest leren van mezelf te houden en voor mezelf te zorgen. Dus begon ik met elke dag minimaal twintig minuten te reserveren voor mijzelf.

Het roer ging naar vaders en hij moest het maar oplossen, want moeders ging relaxen. Een mooie bijkomstigheid was het feit dat alles hierdoor steeds meer in balans kwam. Manlief stak meer tijd in zijn relatie met onze kinderen. Hij deed dingen die ik eigenlijk nooit zou doen. Hij deed het vooral op zijn eigen manier en dat was super mooi om te ervaren. Gelukkig maar, want moeders houdt niet van hardlopen of mudracen.

Op het werk

Ook op het werk leerde ik steeds meer te genieten van mijn voorspoed. Jep, ook daar kun je genieten van de fijne dingen die een werkdag je kan brengen. Zo begon ik bijvoorbeeld met het gewoon genieten van mijn lunch in de tijd dat het pauze was. Normaal gesproken ging ik met stapels nakijkwerk de leerkrachtenkamer in. Tussen het markeren met mijn rode pen door, nam ik dan een hap van mijn brood en propte dat in de opening die men je mond noemt. Ik kreeg er stress van en proefde werkelijk niets van mijn lunch. Soms vergiste ik mij door de pen in mijn mond te doen in plaats van mijn lunch! Geloof mij dat rode pennen echt niet lekker smaken, de groene overigens ook niet.

Daarnaast kon ik geen normaal ontspannend  gesprek met mijn collega’s hebben, aangezien zij precies hetzelfde deden. Het mooie was nog dat er eigenlijk alleen maar meer stress bij kwam in plaats van even bijtanken voor de middag. Gesprekken over alles dat niet liep en stressvol was. Geen ontspannend moment waar je even op adem kon komen en energie kon opladen. Ik leerde beter te plannen, uit te voeren en grenzen te stellen. Ik ging beter voor mezelf te zorgen en genoot van de tijd die mij heilig was. Voorspoed op het werk kan echt, je moet alleen wel keuzes durven en willen maken.

Succes

Succes hebben in het leven en doen wat echt bij jou past, je hart volgen. Ik deed het bij lange na niet genoeg. Kiezen voor een leven waar ik tot bloei kon komen en mijn passie kon volgen? Yep, keep dreaming girl! Maar ook hier heb ik gekozen voor voorspoed. Mijn baan na veertien jaar opgezegd en een eigen praktijk als life, kinder en gezinscoach begonnen. Iets dat ik al zeker twintig jaar pro deo deed, maar nu wilde neerzetten in de vorm van een eigen bedrijf. Of ik gelukkig ben? Helemaal en ook hier geniet ik van de voorspoed. De voorspoed op het gebied van succes.

Eindelijk kan ik doen waar ik gewoon goed in ben en waar mijn talenten en vaardigheden liggen. Of ik al een vette bankrekening heb? Nee hoor en dat is ook niet mijn doel. De voldoening die ik aan het einde van mijn dag voel is mijn voorspoed en die bankrekening? Ach het zou leuk zijn, maar het is geen prioriteit op mijn lijstje. Een ontdekkingsreis dus, waarbij ik heb geleerd om achter mijn eigen overtuigingen te staan. Mijn talenten te omarmen, te delen en er helemaal blij van te mogen worden. Succes mogen hebben en er de vruchten van plukken. Ik kan het je van harte aanbevelen.

In de liefde

Ook in de liefde is ondergetekende enorm gegroeid. Ik mag het ontvangen en ik hoef het niet alleen maar weg te geven. Nu sta ik met open armen en ontvang alle liefde die het universum mij stuurt. Liefde van mijn eigen gezin, maar ook de liefde van anderen om mij heen. Het voelt heerlijk en bevrijdend om te mogen ontvangen zonder enige schroom. Als ik in de spiegel kijk zie ik weliswaar een hardwerkende vrouw, maar ook een blije en dankbare vrouw. Een vrouw die durft te genieten en alles kan omarmen wat haar richting opkomt. Voorspoed op zoveel mogelijk gebieden and I love it!

‘L Oreal, because you’re worth it!

Voorspoed in balans betekent dat jij liefdevol kunt accepteren dat alle mooie dingen er ook voor jou zijn, Jij het waard bent om deze te ontvangen en te delen. Of het nu geld, liefde, tijd, gezondheid of plezier is, jij mag en kan het allemaal hebben. Het klinkt bijna als een reclame, maar de sleutel ligt bij jou. Houden van jezelf en jezelf alle voorspoed gunnen die er is zonder schuldgevoelens. Los van alle voorgekauwde of ingesleten meningen, patronen en overtuigingen van derden. Geen onmogelijke zaak, integendeel. Het begint allemaal bij jou. Bij jouw gedachte en gevoel over jezelf en wat jij waard bent. Het lijkt nu een beetje op een ‘L Oreal reclame, but you’re worth it!

Er is genoeg

Nu is het niet de bedoeling dat we gaan denken in termen als materialisme, egoïsme, hebzucht of andere niet zo aantrekkelijk klinkende termen. Nop, dat is niet wat ik bedoel. Van jezelf houden betekent het besef dat jij ertoe doet. Jij gelukkig mag zijn en dit geluk ook mag omarmen. Op het moment dat jij je eigen waarde erkent, omhelst en laat zien, trek je zonder dat je het weet voorspoed op meerdere gebieden naar je toe. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoe je opvoeding of verleden was. Welke ideeën of overtuigingen je hebt meegekregen. Jouw gedachten over jezelf en over voorspoed maken een groot deel uit van jouw ervaringen.

Gedachten kun je veranderen en dat is maar goed ook. En ja, dat betekent soms oefenen en nog wat meer oefenen. Bedenk je eens waar jij je op concentreert. Ben je een vriend of vijand van voorspoed? Waar wil je voorspoed ervaren en durf je het te ontvangen? Stel je zou in de woestijn staan en emmertjes moeten vullen met zand. Je zult erachter komen dat er genoeg is. Meer dan genoeg en jij kan ontelbare emmertjes met zand vullen en ze aan weet ik niet wie allemaal uitdelen! Zo is er ook genoeg geld, liefde, plezier, gezondheid en zelfs succes, maar sta je daar ook open voor en wat gun jij jezelf?

Ben je op het punt gekomen dat jij je bewustzijn wilt veranderen? Durf je te delen zonder de gedachte dat jij tekort zult komen? Wat je geeft krijg je terug en dat geldt voor alles. Er is nergens een gebrek aan, dan alleen het gebrek dat we onze voorspoed niet met liefde delen.

Voel je niet schuldig

Voorspoed is iets wat ieder mens kan ervaren en zelfs op meerdere levensgebieden. Het bezitten van geld in welke hoeveelheid dan ook is niets om je schuldig over te voelen. Met geld kun je niet alleen leuke dingen doen of dingen die nodig zijn. Met geld kun je ook heel veel goeds doen en dus voorspoed ervaren. Gezond eten is prima, maar in het weekend jezelf verwennen op een Bosche Bol is absoluut niet verkeerd. Ook hier is voorspoed te vinden. Voorspoed  in het voedsel wat jou ter beschikking staat zonder er een slaaf van te zijn of je er bang of schuldig over te voelen. Gewoon genieten van de voorspoed die jij mag omarmen. Je huis niet aan kant hebben, maar er gewoon tussenuit gaan om plezier met vrienden te maken is voorspoed in tijd ervaren. Het is vooral liefdevol en tijdloos omgaan met jezelf en anderen.

Liefde

Relaties alleen pappen en nat houden is uiteindelijk saai, dus maak er wat vaker een dolle boel van met je partner. Gooi je telefoon en de computer aan de kant en ren voor de lol weer eens achter elkaar aan. Dit is voorspoed in de liefde en die leidt altijd naar meer, dus waar wacht je nog op? Voor hen die nog geen partner hebben. Besef dat er genoeg mensen zijn om een relatie mee aan te gaan. Gooi geen hoge muren op uit angst om je kwetsbaar op te stellen. Laat de liefde toe in je leven, zie het mooie in de ander en stop met het zoeken van gebreken. Ook hier kan iedereen voorspoed ervaren, maar je moet het wel willen.

Voor jezelf kiezen en dingen doen in het leven waar jij blij van wordt en anderen hierin stimuleren is toch geweldig! Ook op het gebied van persoonlijke groei en succes mag jij voorspoed ervaren. Deel jij je voorspoed dan zul jij er nog meer door aantrekken. Liefde en passie voor alles waar jij gelukkig van wordt.

Alles begint met een gedachte, jouw gedachte

Alles begint met een gedachte, gevolgd door een gevoel en dat gevoel creëert een emotie. Die emotie zegt iets over jouw realiteit. Welke realiteit is voor een groot deel aan jou, want je kunt zelf een hoop bereiken. Gun het jezelf, heb waardering voor de mens die je bent. Sta het toe dat het universum jou wil laten delen in alles wat er is. Er is namelijk genoeg. Laat jou gedachten over voorspoed op alle levensgebieden aanwezig zijn, want je verdient het. Voel je niet schuldig of bezwaard om voor jezelf te zorgen, van jezelf te houden en daar ook van te genieten. Denk op een positieve manier na over geld, gezondheid, tijd, plezier en uiteraard over de liefde. Pak een emmertje zand en bouw aan je zandkasteeltje en omdat er voldoende zand is kun je je buren ook gelijk een emmertje geven.  🙂

Over voorspoed gesproken…

Ik wens jullie op alle levensgebieden een voorspoedig 2017 en om maar weer even in herhaling te vallen…

Because you’re worth it!

Warme groet Grace Louise

Add A Comment