Structuur creëren

Structuur creëren na de zomervakantie?

Structuur creëren na de vakantie? Ja, na bijna acht weken zomervakantie valt het niet mee om weer een stukje structuur in het dagelijks leven van een kind te krijgen. ‘Leve de vrijheid’ is even op de pauzeknop gezet en we gaan ons weer focussen op het dagelijks leven. Niet alleen voor kinderen is structuur handig, maar uiteraard ook voor jou als ouder. Het is een manier om zo min mogelijk stress te ervaren bij jezelf en bij je kind.

Hoewel ik zelf liever zou zien dan we  het leven in deze wereld iets losser en vrijer zouden kunnen invullen, besef ik ook dat een stukje structuur creëren uitkomsten biedt. Dit voor mensen die anders de rode draad uit het oog verliezen. Een houvast dat zorgt dat dingen duidelijk zijn, zodat er een goede sfeer van veiligheid kan worden ervaren. Het is goed te weten waar je aan toe bent, want het schept over het algemeen rust. Over structuur creëren vandaag, en wellicht kunnen deze tips jou en je gezin een stukje op weg helpen.

Structuur creëren door duidelijke instructies te geven

Structuur creëren en  goede instructies geven aan kinderen is nog wel eens een uitdaging. Toch werkt het voor kinderen en eigenlijk ook voor volwassenen heel goed, wanneer instructies duidelijk worden gecommuniceerd. Zelf riep ik vroeger wel eens:”Ga je straks je kamer opruimen?” In mijn beleving ging ik ervan uit dat je dan wel begreep dat dit niet pas ging gebeuren rond de jaarwisseling!

Toch was deze instructie misschien voor mij wel duidelijk, maar niet voor alle kinderen in ons gezin. Van de drie kinderen die wij hebben, was er altijd wel één die inderdaad had bedacht dat ‘straks’ een tijdstip was dat zelfs pas in de verre toekomst hoefde plaats te vinden. Yep, toen was ik dus ook nog een jonge moeder die in de tussentijd wel het een en ander heeft bijgeleerd.

Geef dus altijd een duidelijke instructie als het bijvoorbeeld om opruimen gaat. “Straks” wordt een duidelijke afspraak met een tijdsindicatie, waarbij je een klok of een eierwekker kunt gebruiken. Speelgoed opruimen kun je als kind op vele manieren doen. Bijvoorbeeld onder je bed gooien en dan vooral goed doorschuiven, want dan is het toch ook opgeruimd?

Consequent, in alle redelijkheid en wat levert het op?

Een specifieke instructie zou dan kunnen zijn:” Om vier uur gaan we je kamer opruimen. Alles wat op de grond ligt ruim je weer op in de plastic bakken waar het speelgoed is uitgekomen. Of: “Je leesboeken leg je terug op de plank boven je bed. Deze instructies herhaal je elke dag, zodat je kind weet wat het moet doen en tevens ook weet wat er nu precies van hem of haar wordt verwacht. Consequent zijn is hier de juiste sleutel.

Vraag kinderen geen dingen te doen die boven hun macht liggen, maar stem wat je vraagt af op hun leeftijd en ervaring. Hoe meer een kind met succes dingen zelfstandig kan afronden, des te meer groeit het zelfvertrouwen, alsmede het plezier wanneer het beseft dat het iets helemaal alleen kan zonder hulp van anderen.

Kinderen willen graag weten waarom we iets van hen vragen en het is geen probleem wanneer je je kind uitlegt waarom je iets vraagt, wat het doel is en welk voordeel dit oplevert. Iets doen simpelweg omdat je ouders het vragen werkt niet, die tijd is al heel lang voorbij. Kinderen worden met de minuut wijzer en mondiger. Betrek ze dus gewoon bij het nemen van beslissingen en het maken van afspraken.

Maak het voor iedereen visueel

Structuur creëren doe je nog beter door taken en afspraken visueel te maken. Een gezinsschema ophangen op een plek die voor iedereen zichtbaar is, is echt een aanrader. Spreek met je kind af wat het bijvoorbeeld leuk vindt om te doen en verdeel taken op zo’n manier dat iedereen iets voor zijn of haar rekening neemt. Aan het einde van de week kun je op een positieve en leuke manier het schema met iedereen even nalopen en kijken of er nog dingen waren die vergeten zijn en hoe je deze de volgende keer samen anders kunt oppakken.

Het goed inschatten van tijd en hier realistisch in zijn is een volgende stap. Kijk hoeveel tijd je kind nodig heeft om bepaalde dingen te doen. Zorg dat het ruim de tijd en mogelijkheid heeft om het huiswerk te maken. Houd hierbij rekening met buitenschoolse activiteiten. Het ene kind is het andere niet en waar het om gaat, is dat een afspraak wordt nagekomen. Met je tong over de drempel van de huisdeur binnenvallen nadat je hebt gevoetbald,  jij je vervolgens moet haasten voor je huiswerk en ook nog de hond moet uitlaten…Niet handig en dit is voor ieder kind een stressvolle aangelegenheid. Bewaak dus de tijd, plan niet te veel in of geef extra tijd.

Benoem wat er goed gaat

Dan is het een aanrader om alles wat je kind probeert op te pakken positief te vermelden. Leg de focus op dat wat het goed heeft gedaan. Heeft je dreumes zijn boeken op de plank gedaan, maar liggen ze niet allemaal even recht ? Laat het voor wat het is en schenk hier geen aandacht aan. Waar het om gaat is dat ze op de plank liggen en dat liggen ze. Het is goed om je kind een compliment te geven omdat het moeite heeft gedaan, het heeft geprobeerd en initiatief heeft genomen. Op een later tijdstip pakt een kind het vaak zelf wel op, wanneer het inzicht voor ordenen groeit. Benoem wat goed is en leg hier de focus op.

Ontspan en geniet vooral samen

Ieder mens heeft tijd nodig om te ontspannen, dus ook kinderen. Ook hier is het belangrijk te zorgen dat je een kind niet overbelast. Tijd om leuke dingen te doen die niets te maken hebben met klusjes of huiswerk maakt dat alles leuk en ontspannen blijft. Maak ook als ouder tijd om samen met je kind te genieten van ontspannende bezigheden. Doe samen weer eens ouderwetse spelletjes of trek er met z’n allen op uit. Kinderen vinden tijd doorbrengen met hun ouders vaak het allerleukst.

Dan lieve papa’s en mama’s is het soms een ware uitdaging om je kind of kinderen, maar ook jezelf deze routine aan te leren. We weten ook als volwassene wel hoe lastig dit kan zijn. Toch baart oefening kunst en is het heel belangrijk om de ingeslagen weg vooral steeds te blijven herhalen. Weet dat iets inslijten tijd kost en daarom deze zeer belangrijke raad:” De aanhouder wint, dus geef vooral niet op!”

Zo, de zomervakantie is weer voorbij en ik wens jullie allemaal een super leuk, gezellig en ontspannen schooljaar toe!

Warme groet,

Grace Louise.

PS, Sterkte! 😛

Thanks for my blogpfoto by Cel Lisboa on Unsplash

Add A Comment