Mijn lijf in de spiegel?

Mijn lijf in de spiegel? 

We gaan weer heerlijk de zomer tegemoet. Een tijd waarin we heerlijk kunnen genieten van zon, zee en strand. Lekker vitamine D verzamelen voor de maanden dat het zonnetje zich wat minder laat zien. Toch is voor veel mensen en met name de dames, de naderende zomer een seizoen dat wat turbulentie kan brengen. Zon, zee en strand zorgen ervoor dat we de kast weer induiken, op zoek naar al die badpakken, bikini’s, monokini’s en ga zo nog maar even door. Ben je iemand die van al deze items geen gebruik maakt dan ben je in mijn beleving waarschijnlijk stukken beter af.

Maar goed, de spiegel is hier niet bepaald onze grootste vriend. Met één blik vertelt hij jou allerlei onzin over je lijf, waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten. Het kritische oog van jouw spiegel laadt een automatische bodyscan die van boven naar beneden en weer van beneden naar boven gaat, zonder een centimeter over te slaan. Duidelijk ‘ja’ en ‘nee’ knikkend, geven we deze bodyscan bijna slaafs gelijk met alles waar het aandacht aan schenkt. Elke oneffenheid, huidplooi of ronding die er wel of niet had moeten zitten, verpletteren wij met genadeloze blikken, eindeloos gezucht, gesteun, tranende ogen en een emmer vol zelfkritiek. Herkenbaar?

Yep, are you kidding me?

Vervolgens zetten we de oorlogstroepen in die ons verzekeren dat een harde, strenge aanpak verreweg de beste is, om alle spiegelbeelden de kop weer in te drukken. We duiken de wereld van het hongerdieet in of gaan aan de vetverbranders. Met een resoluut gebaar gooien we alle lekkere , maar duistere ‘verleiders’ in de prullenbak. Met enige spijt werpen we er nog even een deemoedige blik op, maar nemen dan waardig afscheid.

De sportscholen varen er wel bij deze maanden. Ineens is er een toestroom van leden die te pas en te onpas de boel onveilig maken. Aan de gezichten van deze fanatieke en gemotiveerde leden, is te zien dat zij het serieus menen. Wis en waarachtig gaan ze hun doelen voor die felbegeerde zon, zee en stranddagen behalen. Yep, are you kidding me?

Ondergetekende weet er over mee te praten, want dit virus heeft mij vroeger wel eens onverwachts van achter beslopen en mij op een niets ontziende manier een genadeklap gegeven. Destijds was mijn grote aandachtspunt, mijn allerliefste, maar als een kleine krater uitziende buikje. Grappig eigenlijk, want ik nu heb ik daar zelden last van. Maar goed, jaren geleden, toen ondergetekende nog glorieus in de overgang zat, had zij behoorlijk last van onzekere gevoelens rondom haar kleine kratertje.

Mijn kleine, kratertje

Na drie zwangerschappen liet mijn buikje vol trots zien, wat ondergetekende had gepresteerd. Na drie vuurspuwende, kleine draakjes op deze aardbodem te hebben neergezet, was er van bescheiden blijven uiteraard geen sprake. Nee hoor, mijn altijd, lieve, verlegen, buikje, besloot pontificaal in de spotlights te treden, prominent aanwezig te zijn en te getuigen van mijn heldendaad, whahaha!

Tja, de overgang en toen we jonger waren de puberteit, zijn twee confronterende metgezellen die ons tijdelijk op het verkeerde been kunnen zetten. De spiegel is hierin ook nog eens een zeer oneerlijke speler. Een speler die besluit een intieme relatie op te bouwen met jouw toch al zo rond stuiterende hormonen. Deze bondgenoten zijn hun genadeloze samenwerking echter niet van de ene op de andere dag aangegaan.

De onterechte informatie die de spiegel en onze hormonen gezamenlijk over ons lichaam laten zien, komt voornamelijk externe bronnen. Bronnen die wij op de momenten dat we de spiegel als waarheid zien en in vervolgens in alle glorie onze kritiek rondom ons lijf uiten. Die kritiek is echter allesbehalve terecht, daar zij afkomstig is van bronnen die absoluut niet te vertrouwen zijn. Social media, magazines, televisie, Instagram, Twitter en zo nog een aantal bronnen. Gelukkig zien we tegenwoordig een beweging die de andere kant opgaat. Steeds meer vrouwen en ook mannen beseffen dat waar zij denken aan te moeten voldoen, allesbehalve realistisch is.

Maatjes worden met je lijf

Mooi verhaal, maar hoe kom je nu weer terug op het punt dat jij en je lijf maatjes worden en blijven? Uiteindelijk is het natuurlijk wel de bedoeling dat je blij en trots mag zijn op je lijf. Per slot van rekening is het jouw lijf.

Waar voelt ons lijf zich nu goed bij en wanneer gaan wij daar dan de vruchten van plukken? Eigenlijk heeft ons lijf niet zo heel veel nodig dan alleen onze onvoorwaardelijke en liefdevolle acceptatie. Hier begint het allemaal mee. We kunnen van alles aan ons lijf veranderen, maar op de lange baan zal dit ons geen voldoening geven. Alles komt van binnen, vanuit onze beleving en niet van buitenaf. Accepteren we ons eigen lijf niet, dan zal het uiteindelijk niet meer weten wat het moet doen. Het zal de handdoek in de ring gooien en verbreekt al het contact. Het kan zelfs zomaar zo zijn, dat het gaat staken en tijdelijk zijn functies zal neerleggen. Dit net zolang totdat wij het weer de taak geven om ervoor ons te mogen zijn.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Alles waar we aandacht aan geven groeit. Des te meer we met een ongelukkige of afkeurende blik naar ons lijf kijken, des te  hoe groter en overweldigender het gevoel wordt dat we over een bepaald lichaamsdeel hebben. Het accepteren van ons lijf, is soms heel lastig. Wat ik niet ga doen, is jou vertellen dat het verkeerd is, dat je bepaalde dingen misschien anders gewild zou hebben. Buiten de praktische zaken die we als mensen zelf kunnen doen om ons lijf gezond te houden, is ons gevoelsleven rondom ons lichaam een hele andere zaak. Hier is het vereist dat we zelfonderzoek verrichten dat ons de gewenste antwoorden geeft waarom wij ons unieke lichaam vaak niet accepteren. Weet je de oorzaak waarom je met je lichaam niet blij bent, dan kan het proces dat jou leert van je lichaam te houden beginnen. Het kost soms wat tijd, maar oefening baart kunst en ook ik kan dat beamen.

Om je vast op weg te helpen geef ik je enkele tips waarmee je kunt oefenen en die jou een ander beeld over je lichaam kunnen geven.

  • Vertel je lijf dat het je spijt. Wanneer jij jezelf een lange tijd kritiek hebt gegeven, kan het zijn dat je lichaam doodmoe is en weinig tot geen resultaat laat zien, wanneer jij aan bepaalde zaken wilt werken zoals bijvoorbeeld je gewicht. Je lijf heeft evenals jij als mens, behoefte aan liefde, aandacht en respect. Het kan maar een bepaalde tijd negatieve kritiek aan voordat het er de brui aan geeft. Wees mild voor jezelf en voor je lichaam en vertel je lijf dat je spijt hebt van de manier waarop jij het hebt bekritiseerd. Start een nieuwe relatie met je lichaam vanuit een liefdevol gevoel. Besef dat je lichaam alles voor jou wil doen, maar het wel jouw bevestiging en steun nodig heeft.
  • Geef je lichaam liefde en oprechte aandacht. Ondanks het feit dat jij wellicht een lichaamsdeel hebt waar je minder bij mee bent, is het goed om ook aandacht te geven aan de delen van je lichaam waar je wel blij mee bent. Vertel het je lijf net zolang tot jij er ook daadwerkelijk 100% achter staat. Ik heb mooie ogen, ik ben trots op mijn schouders of ik heb een mooie glimlach. Wees ook hierin eerlijk en benoem zonder schaamte waar jij trots op bent. Verzorg je lijf zodat het kan ontspannen. Geniet van een heerlijk bad of van een warme douche. Laat je masseren door iemand waar jij je prettig bij voelt en jezelf durft te zijn, zodat je leert ontspannen en lichaam en geest een verbinding kunnen aangaan.
  • Vergelijken? De grote valkuil! je kent vast wel die momenten dat je op straat loopt en naar anderen kijkt, waarbij je zou willen dat jij bijvoorbeeld het taille had van die dame die net voorbij kwam in haar kokette jurkje. Je bent dan aan het vergelijken en daarmee bereik je eigenlijk alleen maar meer zelfkritiek. Naar anderen kijken kan aan de andere kant ook zorgen dat jij juist meer groeit in een positief gevoel over jouw eigen lichaam. Hier kan je mee spelen, door wanneer je naar anderen kijkt niet te vergelijken, maar een compliment te geven aan dat wat je mooi of aantrekkelijk vindt aan de ander.
  • Besef wat je lichaamsdelen voor je doen. Het is een groot geschenk wanneer al je lichaamsdelen hun functie naar behoren kunnen uitvoeren. Je benen die je elke dag brengen naar de plaats van bestemming, je armen die jou helpen om een ander lief te hebben. Je neus die ervoor zorgt dat je  in- en uit kunt ademen. Zo kun je aan elk lichaamsdeel de eer geven, zodat het zich gesteund en geliefd voelt.
  • In jouw unieke lichaam huist een geweldige ziel. Zelf vind ik dit een van de belangrijkste redenen om je lichaam lief te hebben. Jij bent uniek en om het beste uit jezelf te halen, jouw persoonlijke groei te bewerkstelligen zodat jij je dromen kunt realiseren, is goed in je lijf zitten een must! Jouw mooie en unieke lijf waar er echt maar één van is, verdient het om op de eerste plaats te staan. Jouw ‘huis’ waarin jij je veilig, vertrouw en geliefd voelt.

Dan sluit ik af met het woord ‘liefde’. De liefde waar geen mens buiten kan. De drijvende kracht achter alles in dit leven. Van jezelf houden, jezelf accepteren is voor velen nog wel eens lastig. Toch is het een waardevolle reis die je maakt, want om liefde te kunnen voelen, te ontvangen en door te geven, is het een voorwaarde dat jij eerst van jezelf leert te houden. Dan en dan alleen, kan echte liefde zich in al zijn glorie openbaren.

P.S. Of ik mijn buikje al durf bloot te geven? Yep, dit jaar geen onhandig badpak dat ik in eerste instantie wel had gekocht, maar uiteindelijk een gooi in de hoek heb gegeven. Buik bloot en gaan met die banaan en ja, het heeft geholpen. Nog niet helemaal 100% zonder verlegenheid, maar met veel meer liefde, respect en acceptatie dan ooit. Geen onbeschreven blad, maar een lijf dat mijn levensverhaal vertelt. Een verhaal over de liefde en het wonder van het dragen en baren van kinderen.

Met warme groet,

Grace Louise

Add A Comment