levensdoel

Levensdoel? Zo kom je erachter wat het jouwe is

Levensdoel? Zo kom je erachter wat het jouwe is. Je levensdoel ontdekken kan soms lastig zijn, want waar begin je nu? Ieder mens heeft een eigen levensdoel en elke doel draagt bij tot de ontwikkeling van jezelf. Niet alleen aan je eigen leven, maar jouw levensdoel draagt ook bij aan de levensdoelen van anderen om jou heen en van de wereld. We staan er soms niet bij stil, maar een kleine verandering heeft uiteindelijk impact op het grotere geheel. Kijk maar eens wat het effect is van een klein steentje dat je in het water gooit. Hoe groot de rimpelingen uiteindelijk zijn die dit kleine steentje teweeg brengt.

Elk levensdoel is belangrijk, geen enkel uitgezonderd.

Er zijn vele levensdoelen en geen enkel levensdoel is onbelangrijk. Ook hier neem ik voor het gemak maar weer even het voorbeeld van ons menselijk lichaam. Geen enkele haar, cel of orgaan is zonder missie, onbelangrijk of overbodig. Alles draagt bij tot het optimaal functioneren van het menselijk lichaam. Zo is het dus ook in de wereld, want het levensdoel van de stratenmaker die jouw stoepje heeft betegeld is net zo belangrijk als het levensdoel van de tandarts die je gebit nakijkt. Een mens dat zich hier bewust van is, ziet zoveel meer mogelijkheden en heeft een brede visie die voor mooie rimpelingen in het water kan zorgen.

Maar hoe kom je nu achter je levensdoel?

De afgelopen weken heb je hard gewerkt om je echte ‘ik’ te vinden. We hebben een vision board gemaakt om het te visualiseren, maar vandaag gaan we nog een stapje verder. Om een nog duidelijker beeld te krijgen van jouw echte passie, jouw levensdoel, geeft ik jou de volgende 15 vragen. Sommige antwoorden zullen direct in je hoofd opkomen, maar misschien moet je over andere vragen net iets langer nadenken. Neem er in ieder geval de tijd voor en haast je niet. Schrijf de antwoorden op in je persoonlijk journaal, zodat je uiteindelijk  een beter beeld krijgt van wat er diep in je hart leeft.

Op onderzoek gaan

 1. Wat vind jij heerlijk om te doen en geeft jou een glimlach van oor tot oor?
 2. Hoe ziet jouw perfecte dag eruit?
 3. Waar werd je als kind helemaal blij van en maakt dit jou nog steeds blij?
 4. Welke bezigheden of hobby’s zorgen ervoor dat je de klok helemaal vergeet?
 5. Wat maakt dat jij trots bent op jezelf en waar vinden anderen dat jij goed in bent?
 6. Welke mensen bewonder jij en waarmee inspireren zij jou?
 7. Waar ben jij van nature goed in? Kijk eens naar je gaven, talenten of vaardigheden.
 8. Waar help jij mensen graag mee?
 9. Wanneer je jouw leven over mocht doen, wat zou je dan veranderen?
 10. Van welke waarden in jouw leven ben jij het meest overtuigt?
 11. Welke uitdagingen in het leven heb je overwonnen en hoe heb je dit bereikt?
 12. Als je met je beste vrienden bent, waar praat je dan het meeste over?
 13. Waar lees je graag over, waar gaan je interesses naar uit?
 14. Waar fantaseer jij over? Ben je beroemd, heb je een eigen bedrijf of schrijf je bijvoorbeeld een boek?
 15. Wat wil jij over jezelf nalaten wanneer jij je volgende reis gaat beginnen?

Heb je alles opgeschreven?

Nu je de antwoorden op de bovenstaande vragen hebt opgeschreven, heb je een nog beter beeld van alles wat jou nu echt interesseert en waar jouw passies liggen. Passies die je kunt gebruiken om jouw levensdoel mee in te vullen. Je levensdoel hoeft overigens niet te betekenen dat je meteen je ontslag neemt! Misschien kun jij jouw passies, vaardigheden en talenten combineren met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een hobby.

Wat ook heel goed mogelijk kan zijn, is bijvoorbeeld een gecombineerde baan of jouw passie een deel te laten worden van de baan die je nu hebt. Daarnaast kan het gebeuren dat jouw levensdoel in de toekomst wel eens een andere zou kunnen worden. Met jouw bereidheid om je passie te volgen zijn er altijd wegen die het mogelijk maken. Sta open voor hetgeen je hart jou vertelt en je zult zien dat wanneer jij een stapje in de richting doet van je ware passie, er deuren voor je opengaan.

Morgen de laatste van ‘De grote voorjaarsschoonmaak’ en ik zie je dan gezellig weer aan deze kant.

Tot morgen en tot slot nog een verse post-it memo reminder om de week nog mooier te maken!

‘Ik volg mijn dromen en maak ze realiteit!’

Warme groet Grace Louise

Thanks for my blog Photo by Alice Donovan Rouse on Unsplash

 

Add A Comment