balans

Balans en in al je relaties

Balans in al je relaties. Ja bij deze woorden moet ik soms wel eens even zuchten, jij ook? Soms kunnen relaties je op een hoger plan brengen en soms brengen ze je tot gevoelens waarbij jij jezelf de haren uit het hoofd wilt trekken.

Bij relaties denk ik dan niet alleen aan de relatie met de liefde van je leven, maar ook die met familie, vrienden, kennissen en bijvoorbeeld collega’s. Eigenlijk kun je bij het woord relatie denken aan elke verbinding die je met een ander mens hebt of aangaat. Zo heeft een mens in zijn leven dus behoorlijk wat relaties, waarvan er een aantal zijn die heel je leven intact blijven en een aantal die je leven weer verlaten. Het mooie aan relaties, vind ik het feit dat deze je altijd meer leren over jezelf dan over de ander.

Soms is het lastig om een gezonde balans in je relaties te vinden

Omdat ieder mens op zijn of haar manier zijn persoonlijke groei aangaat, zullen ook de relaties van die persoon en de manier waarop deze worden aangegaan veranderen. Mensen groeien naar elkaar, maar ook uit elkaar. Daarnaast kunnen er gebeurtenissen in een relatie plaatsvinden die voor een behoorlijke uitdaging kunnen zorgen.

Een plotselinge ziekte, een handicap, een overlijden, autisme, ADHD en nog vele andere factoren. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat niet alleen je draagkracht, maar ook je liefde binnen de relatie behoorlijk op de proef wordt gesteld. Het vinden van een gezonde balans in je relaties kan dan best even hard werken zijn.

Het is daarom heel belangrijk om eerst te werken aan je eigen basis, voordat je met anderen vruchtbare relaties kunt aangaan. Je verleden kan de kijk op relaties in het algemeen behoorlijk beïnvloeden.

De manier waarop je bent opgevoed en de normen en waarden die je hebt meegekregen, maken een groot deel uit van jouw beleving. Je plek binnenin het gezin, je relaties met je ouders, hun onderlinge relaties, maar ook die met broers en zusters. Dit alles bepaalt onbewust, maar ook bewust hoe jij in je verdere leven relaties aangaat, invult, beleeft en weet te behouden.

Verwachtingen

De grootste les in het leven, is een relatie aangaan zonder verwachtingen. Een relatie waarbij je onvoorwaardelijk van de ander leert houden. Een relatie in balans is een relatie waarbij jij en de ander zich vrij voelen. Het komt helaas vaak voor dat mensen om de verkeerde redenen en motivaties met elkaar in het bootje stappen.

Wat ook een probleem kan zijn, is dat jij als partner juist teveel verwachtingen van jezelf hebt. Je trekt alles naar je toe en voelt je voor alles verantwoordelijk. Je gaat over je eigen grenzen heen en verliest jezelf letterlijk in de ander. Mede door eerder genoemde invloeden, is het goed mogelijk dat jij in een relatie terecht kan komen waarin je dus onterechte verwachtingen hebt naar de ander of naar jezelf. Hierdoor komt een gezonde balans in je realatie, uit balans.

Het is dus goed om eerst eens te kijken naar patronen en gedragingen die je hebt meegenomen uit je jeugd of uit eerdere ervaringen binnen andere relaties. Vraag je daarbij eens af, wat er precies voor heeft gezorgd dat jij in een negatieve spiraal bent gekomen? Welke gebeurtenis in je leven heeft een nadelige impact op jou gehad? Wie heeft daarin een rol gespeeld? Welke gedragingen of patronen heb je overgenomen? Waar heb je hulp bij nodig en bij wie kan je hiervoor terecht?

Wat mag je verwachten in een relatie?

In elke relatie heb je in ieder geval twee mensen nodig, daar kunnen we duidelijk over zijn. Het is een balans waarbij het geven en nemen is. Een relatie waarbij de een alleen maar geeft en de ander alleen maar neemt, kan natuurlijk nooit gezond zijn. Er moet ruimte zijn voor een stukje eigen ontwikkeling en een stukje waarbij je als partners naar elkaar toe kunt groeien. Beide partijen hebben de verantwoordelijkheid ten opzichte van elkaar om te werken aan een gezonde, evenwichtige relatie. Toch zijn er in een een relatie zaken die je wel van elkaar mag verwachten:

Jouw rechten in een relatie met balans

 • het recht op lichamelijke en geestelijke veiligheid
 • controle over je eigen lichaam
 • het uiten van emoties en gevoelens
 • jezelf mogen zijn
 • tijd voor jezelf
 • vriendelijkheid, geduld en respect
 • het recht op je eigen mening
 • een relatie met wederzijds vertrouwen
 • tijd voor jezelf
 • het recht om ergens ‘nee’ op te zeggen
 • een relatie waar tijd is voor aandacht en liefde
 • het recht om de relatie te beëindigen

Wees eerlijk

Jouw post-it memo voor dag 10:

Neem ook vandaag je persoonlijk journaal erbij en wees eerlijk over je relatie. Die met jezelf, je grote liefde of met anderen. Schrijf op wat er aan de oppervlakte komt en geef ruimte om je gevoelens met de bijbehorende emoties te ervaren. Misschien ben je juist heel blij en tevreden met je relatie. Schrijf dan in je journaal alle positieve dingen die jou gelukkig maken en vertel ze vooral tegen de persoon die jou zo blij maakt! 

‘Ik ontwikkel een gezonde balans in de relatie met mijzelf en met anderen.’

Vandaag aandacht voor jou en jouw relaties. Veel succes en heb je vragen, mail dan gerust naar info@gracelouise.nl of laat een comment achter. Nog even de link naar de cursusdag van gisteren, mocht je deze gemist hebben.

Warme groet en tot morgen!

Grace Louise

Thanks for the photo Pexels from Pixabay

Add A Comment